Vehbi Kaya


Rektör Özlenen Özkan yönetiminde Akdeniz Üniversitesi'nin boşa giden 4  Yılı

Rektör Özlenen Özkan yönetiminde Akdeniz Üniversitesi'nin boşa giden 4  Yılı


  Merak edilen  soru şu; Boşa giden 4  Yıl,  PİAR çalışmalarıyla doldurulmak mı isteniyor.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özkan Gün Haber  adlı haber sitesine 4 Yılı  değerlendirmesine  üzerine akademik camiadan karşı sorular var

Şöyle ki

Özlenen Özkan bir süre önce 2. dönemde yeniden atanmak için yaptığı  PİAR çalışmaları çerçevesinde bazı haber sitelerine 4 yıl değerlendirmelerin de bulundu. Rektör Özlenen Özkan'nın açıklamalarının büyük bir çoğunluğunun eksik, ya da hiç yapılmamış çalışmalar olduğu yönünde akademik camiadan cevap geldi. 

 Haber sitemize ulaşarak rektör  Özlenen Özkan'nın açıklamalarının eksik, yanıltıcı veya hiç bir şekilde hayata geçirilmemiş projeler olduğunun altını çizdiler. Akademisyenler bu konuyu aslında bir basın toplantısı ile açıklayacaklarını fakat kamuoyunun gerçek bilgiye hızlı bir şekilde öğrenmesi için böyle bir yöntemi tercih ettiklerini belirttiler. Hergün medyanın tarafsız ve güvenilir bir haber sitesi olması nedeniyle bizlere açıklamada bulunduklarının ifade ettiler. 

 

Günhaber.com adlı haber sitesine yaptığı değerlendirmede rektör Özlenen Özkan Akdeniz üniversitesinde “EĞİTİM VE ARAŞTIRMA SEVİYESİ YÜKSELDİ” deniyor. 

Bu açıklamaya ismini vermek istemeyen akademisyenler şöyle bir açıklama karşı açıklamada bulundular.  'Bu kapsamda, Rektör Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN, üniversitede bilimsel araştırma projeleri yönergesini, atama yükseltme kriterlerini ve stratejik planı güncellediklerini ve çıktı odaklı, katma değer sağlayacak projelere öncelik verdiklerini ve değişen kriterlerin etkisiyle yayınlara katkı sunan öğretim üyesi sayısında ve yayınların niteliğinde ciddi bir artış yaşandığını ifade etti. Ancak Akdeniz Üniversitesi’nin ulusal ve uluslarası akademik başarı düzeyine bakıldığında eğitim ve araştırma seviyesinin nasıl yükseldiği anlaşılamamaktadır. Biraz sonra yeri geldiğinde bu konu ile ilgi bilgi verilecektir. 

Bunun yanı sıra yine Özkan “GLOBAL SIRALAMALARDA YÜKSELİŞ” şeklinde bir ifadesi var. 

Bana göre bu açıklama yanıltıcı.

Bahsedilen eğitim ve araştırma seviyesindeki yükselişin küresel sıralamalara da yansıdığını ifade eden Rektör ÖZKAN, Akdeniz Üniversitesi’nin THE 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda tüm dünya genelinde 1006’ncı sıraya kadar yükseldiğini belirtmiş, ancak 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında sıralamanın seyrinin 1001-1200, 1001-1200, 1001-1200, 1201-1500, 1201-1500, 1001-1200 bu şekilde değiştiğinden bahsetmeyerek algı yapmaya çalışmıştır. 

değişim incelendiğinde, Rektör ÖZKAN’ın üniversiteyi görevi devraldığındaki sırada saydırdığı, hatta daha da geri götürdüğü, şu anda da görevi devraldığı seviyeye çıkarabildiği açıkça görülmektedir.

 Bu durumda “GLOBAL SIRALAMALARDA YÜKSELİŞ” nasıl oluyor? 

Rektör Özkan bir kelime oyunu ile göreve geldiğinde üniversitenin sıralamadaki yerini belirtmeyerek önce düşürüp sonra aynı noktaya taşımayı başarı göbi göstermektedir. Yukarıda ifade edildiği üzere Akdeniz Üniversitesi çok daha yukarı sıralamaları zaten defaten görmüştür. 

 

Yine aynı açıklamada Özkan “YÖKAK AKREDİTASYON BELGESİ İLE KALİTESİNİ TESCİLLEDİ” deniyor.

Rektör ÖZKAN, Üniversitenin YÖKAK Akreditasyon Belgesi almaya hak kazandığını ve fakülte ve bölüm bazında kalite çalışmalarının devam ettiğinden bahsediyor, ancak, YÖK’ün Akdeniz Üniversitesi İzleme ve Değerlendirme Raporu (2018-2022) incelendiğinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda akredite olduğu belirtilen lisans programı sayısı bu yıllar için sırasıyla 1, 1, 2, 2 ve 2. Akdeniz Üniversitesi’nde yaklaşık 100 civarındaki lisans programından sadece bu kadarının akredite olmuş olması içler acısı bir durumdur. 

Bu rakamlar Akdeniz Üniversitesin ne kadar başarısız olduğunun ilk elden söylenerek kanıtıdır. Sanırım bu açıklamayı birileri yazmış Özkan'nın eline tutuşturmuşlardır. 

 

 

Yine açıklamada “BİLİMSEL ARAŞTIRMA VADİSİ” deniyor.

Bilimsel Araştırma Vadisi Projesi ile ulusal stratejik öneme sahip aşılar, ilaçlar, yapay organlar ve antikorlar gibi biyolojik ürünleri yerli imkânlarla üretmeyi hedeflediklerini belirten Rektör ÖZKAN, bilimsel araştırmaların sadece sağlık veya tıp alanından ibaret olduğunu vurgulamakta, diğer temel bilimler, mühendislik, ziraat ve sosyal alanları yok saydığını bir bakıma itiraf etmektedir. Özkan üniversiteyi eşinin ve kendisinin mesleğinden dolayı sadece tıp fakültesinden ibare sanmaktadır. 

en feci açıklaması ise “HASTANE OTOPARKA KAVUŞTU” başlığıdır. 

Hastanenin otopark sorununun çözümüne yönelik Antalya Büyükşehir Belediyesi ile bir işbirliği protokolü imzaladıklarını  ve bu kapsamda 1797 araç kapasiteli otopark projesini betonarme inşaat kısmının Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını ve projenin mimari uygulama, mekanik ve elektrik grubu imalatlarının ise üniversitesi tarafından tamamlandığını ifade eden Rektör ÖZKAN, üniversite desteğinin miktarını belirtmeyerek ve adeta otoparkı kendilerinin yaptığını ima ederek algı oluşturmaya çalışıyor. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan otopark alanının kazılması ve betonarme inşaatı projenin çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Muhittin Böcek'i hastalığında söz verdiği için otoparkın yapıldığını sağır sultan bile bilmektedir. 

CHP'li başkana  defalarca teşekkür ettiğini unutan Özkan neredeyse otoparkı kendinin yaptığını ifade etmektedir. 

Bu arada  CHP’li belediye başkanı  Muhitin Böcek otoparkın açılışı için haber beklerken atama öncesi görüntü vermek sıkıntı olur diye onu bile erteleyerek sessiz sedasız otoparkı açmışlar. Böcek acayip bozulmuş.  Çok feci bir serzenişte bulunmuş. Büyük bir ihtimal Özkan yeniden atanırsa Böcek'e diyet borcunu ödemek için olimpiyatlara gönderdiği akademisyeni Tuba hanımdan rica ederek İmamoğlu'nu da açılışa davet edebilir. 

 

Aynı açıklamada “HASTA YAKINLARI İÇİN KONUK EVİ” yapıldı deniyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne yakın bir konumda bulunan 47 odalı ve 115 yataklı eski Diş Hekimliği Fakültesi Binası’nın hayırsever bir destekçinin bağışlarıyla otel konseptine dönüştürüldüğünü ifade eden Rektör ÖZKAN’ın bu projede katkısının ne olduğu anlaşılamamıştır. Rektör ÖZKAN, kendisinin somut bir katkısının olmadığı ve başkalarının destek ve katkılarıyla mevcut bir binanın tadilatı ile gerçekleştirilen projeye sahip çıkarak açıkça algı oluşturmaktadır.

Özkan'nın ise evlere şenlik projelerinden biri de “EĞİTİMDE YENİLİKÇİ ADIMLAR” denmesi olarak göze çarpıyor. 

Geçen yıl eğitim öğretim yılı başında Türkiye’de Tıp eğitiminde bir ilk olarak Ters Yüz Eğitim Modelini hayata geçirdiklerini ikinci dönemde ise Semptom Temelli Eğitim Modelini hayata geçirdiklerini, Ziraat Fakültesinde ise “Mentörlük” ve 7+1 Uygulamalı Eğitim Sistemini başlattıklarını anlatan Rektör ÖZKAN’ın“Eğitimde Yenilikçi Adımlar”ı sadece bu iki alandaki iki uygulama ile sınırlı kalmıştır. Rektör ÖZKAN’ın temel bilimler, mühendislik ve sosyal alanlar ile ilgili herhangi bir eğitimde yenilikçi adım atmadığı kendi ifadesinden anlaşılmaktadır. Ayrıca, sayısal alanlarda lisans düzeyindeki laboratuvar dersleri için gerekli sarf malzemeleri ve teknik gezi için ise araç sağlayamayan Rektör ÖZKAN’ın, hangi eğitimde yenilikçi adımlardan bahsettiği anlaşılamamıştır.

Yine Özkan “GELECEK İÇİN KARARLI ADIMLAR”  şeklinde eşine atıfta bulunduğu bir başlık var. 

Bu kapsamda, “Prof. Dr. Ömer ÖZKAN önderliğinde Akdeniz Üniversitesi, dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye’nin ilk yüz ve çift kol nakli gibi ilklerle adını dünyaya duyurdu.” deniyor. Ancak, Prof. Dr. Ömer ÖZKAN ve eşi Rektör Özlenen ÖZKAN 2015 yılından önce gerçekleştirmiş oldukları organ nakillerini sürekli anlatarak algı çalışması yapmaktadırlar. 2015 yılından sonra hangi organ nakli ameliyatını gerçekleştirdiklerini çıksınlar ve kamuoyuna açıklasınlar. “Hem eğitimde hem de bilimde gerçekleştirdiğimiz yenilikçi projelerle, gelecekte de ulusal ve uluslararası alanda daha büyük başarılar elde edeceğiz ve üniversitemizin adını en üst sıralara taşıyacağız.” diyerek içi boş sloganik ifadelerle algı operasyonu yapmaktadırlar. Algı operasyonu diyorum, çünkü şu ana kadar hem eğitimde hem de bilimde gerçekleştirdikleri (sınırlı sayıdaki) projeleri gördük ve daha da önemlisi bu projeler ile üniversiteyi getirdikleri ve maalesef üniversitenin hiç de hak etmediği ulusal ve uluslararası akademik düzeyi gördük. Çift kol çift ayak nakli gibi deneysel işler sonrası hayatını kaybeden şahısla ilgili tek bir cümle olmadığı gibi yüz nakli olan kişinin önceki sonrası arasında farksızlık dikkat çekmektedir. 

Rahim nakli ile ilgili uluslararası tıp bilim adamlarının daha  önce basına yansıyan soruları hala  cevaplanmamıştır. Ömer Özkan'nın özel muayenesinden arta kalan zamanlarında nasıl bir çalışma yaptığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Medya üzerinden yaratılmak istenen algıda her şey İsrafil Kurtcephe döneminde başlayan yüz naklinin getirdiği popülarite üzerinden yürütülmek istenmektedir. Özkan'nın bu güne kadar ameliyat masasında kalan hastaları ile ilgili kamuoyu acilen bilgilendirilmelidir. Üst düzey gelir elde eden Özkan'nın bu güne kadar ne kadar vergi ödemesi gerçekleştirdiği ise Mehmet Şimşek'in konusudur. 

 

Özkan PİAR çalışmasında sınır tanımadan “HEDEF DÜNYA SIRALAMASINDA İLK 500” şeklinde sanal bir çıta hedefleyerek bir dönemi daha boşa geçirmek için çabası mevcuttur. 

“Gelecekteki en büyük hedefimiz, Akdeniz Üniversitesi’ni dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına sokmaktır” diyen Rektör ÖZKAN’ın üniversiteyi görevi devraldığındaki sırada saydırdığını, hatta daha da geri götürdüğünü, şu anda da görevi devraldığı seviyeye çıkarabildiğini “GLOBAL SIRALAMALARDA YÜKSELİŞ” başlığı altında ifade etmiştik. Bu durumda “HEDEF DÜNYA SIRALAMASINDA İLK 500” hedefinin ne kadar gerçekçi olduğunu taktirlerinize sunarım.

“YEŞİL KAMPÜS, ÇEVRECİ ÜNİVERSİTE” başlığında ise Sanayi ve Teknoloji bakanını zan altında  bırakmaktadır. 

  Rektör Hanım ÖZKAN, “Antalya’nın Korkuteli ilçesine 30 Megawatt kapasiteli Güneş Enerji Santrali kuruyoruz. Projemizin ihalesi önümüzdeki aylarda Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle yapılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, projemize destek sözü verdi.” diyerek, ortada olmayan proje üzerinden algı çalışması yapmıştır. Bütün bu açıklamaların tamamı ya eksik  ya da olmayan projelerdir. Kaldı ki hepsi doğru olsa bile elde CHP'li büyükşehir belediye başkanının yaptığı otopark, hayırsever bir insanın yaptığı hasta yakınları evi görünüyor. 

Velhasıl kelam….

Rektör Hanım “PİAR ÇALIŞMASI YAPACAĞIM DERKEN” baltayı taşa vurmuş.

Bugün gelinen nokta “Özlenen Özkan’ın rektör olduğu 4 yıllık dönemde Akdeniz üniversitesi’nde Akademik  ve bilimsel  başarının esemesi okunmaktadır.”

Yanılıyor muyum? 

ESBAŞ, SU VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN YATIRIM SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI

ATSO 142. YIL ÖDÜL TÖRENİ ‘ALİ BAHAR’ ANISINA DÜZENLENİYOR

ATB MÜŞTEREK KOMİTE TOPLANTISI YAPILDI

Geniş tanımlı işsiz sayısı 10,7 milyon

TÜİK'e göre işsizlik temmuzda azalmış.!

OYAK Çimento ikinci çeyrekte de büyümeye devam etti

ATSO BAŞKANI HACISÜLEYMAN: “4 YILDIR KESİNTİSİZ BÜYÜYORUZ”

Ağustos ayında ihracat 22 milyar 63 milyon dolar, ithalat 26 milyar 991 milyon dolar oldu

ANTALYA TİCARET BORSASI AĞUSTOS HAL ENDEKSİ AÇIKLANDI

SERBEST BÖLGELERDEKİ İHRACAT ARTIŞI KOBİ’LERE YARIYOR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1