Vehbi Kaya


Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü Antalya'da Kaçak Su kullanımı ve Kuyularına Göz mü Yumuyor.?

Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü Antalya'da Kaçak Su kullanımı ve Kuyularına Göz mü Yumuyor.?


 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) resmi web sayfasından alınan kısa görev sorumluluk tanımı şöyle;

Görev ve Sorumlulukları; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki bütün su kaynaklarının plânlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu, Merkezi Yönetim Bütçesine tabii özel bütçeli yatırımcı bir kuruluştur. Ülkemiz su kaynaklarını bilim ve tekniğe uygun olarak kullanıma sunmak, su ve ilgili toprak kaynaklarımızın çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik esasları dâhilinde geliştirilmesini sağlamak.”

Görevi
-Yeraltı suyu etüt ve araştırmaları için kuyu açmak veya açtırmak,

-Yeraltı suyu tahsisi yapmak,

-Sularının korunması ve tescili,

-Arama, kullanma ve ıslah-tadil belgesi vermek,

Buraya  kadar tamam……………………

 DSİ,  gerçekten de ülkemize büyük hizmetler vermiş hala bu görevini başarıyla yerine getiren devletin olmazsa olmaz kamu kuruluşlarının en başında geliyor.

Lakin

Antalya durum hiçte öyle gözükmüyor.

Şöyle ki

Antalya son yıllarda iklim değişikliği ve yeterli yağış almaması nedeniyle ciddi anlamda su sorunu karşı karşıya kalırken Devlet Su İşleri (DSİ) bu vahim duruma seyirci kalıyor.   Sadece Antalya'da değil Türkiye kuraklık dolasıyla susuzluk ile karşı karşıya. 

 Antalya  Büyükşehir Belediyesi ASAT  Genel Müdürlüğü Ve Meteoroloji raporlara göre  iklim değişikliği  nedeniyle “Antalya'da kış aylarında yeterli kar ve yağmur yağmaması  sonucu yaz aylarında su sorunu yaşanıyor.”   Devletin yer altı ve yer üstü şu kaynaklarının patronu Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya 13 bölge Müdürlüğü’nün Antalya'daki su sorununa karşı adım attığını görmedik. duymadık. DSİ, Antalya’daki su sorununu Antalya Büyükşehir dolasıyla ASAT 'a atarak adeta topu taca atmakta..

Kırkgöz,Avdan  vs vs gibi  ve bir çok sulama göletlerinde sular çekiliyor vatandaş  ASAT’ı dolasıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni  sorumlu tutuyor  sorun var.

Devasa sorunlar yaşanmasına rağmen gelişmeleri sessizce izlediğini düşündüğüm  Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürü (DSİ ) kimdir tanıyan var mı? Bugüne kadar DSİ’nin Antalya’da su kaynakları ve yaşanan kuraklık, kuyular hakkında basın açıklaması ya da basın toplantısı yaptığını gören duyan var mı? Basında yer aldığını gören var mı? 

OYSA                                       

Antalya merkezinin su kaynağı kırkgöz durumu ortada. Elmalı Avlan gölü bakımsız olduğu gibi gölde su düzeyi her gecen yıl düşüyor. Birçok sulama göletleri kurumuş durumda.  Kepez Santral Mahallesinden başlayıp Düden şelalesine kadar giden sulama kanalı bakımsız ve sivrisinek gibi haşerelerin üremesine neden oluyor. Özelikle yaz ayları kanal bakımsız çerçöp dolu. Antalya'da binlerce site var. Bu sitelerin tamamında temizlik başta olmak üzere bahçe ve ağaç sulamaları kuyulardan karşılanıyor.

Sadece siteler değil bağımsız binalar, gecekondu tipi yasam merkezlerinde. Köylerde, yaylalarda bahçe, sera, tarımın çok büyük bölümünde kuyu suları kullanıyor.

Kullanılan suların Yüzde 99'u kayıt dışı.

DSİ, yetkilerini klimalı odadaki koltuklarında kalkıp kontrol etmeye ihtiyaç duyurmuyorlar.

Biz yetişemiyoruz diyorsanız, örneğin kanalın bakım ve kullanımını Kepez Belediyesi devredebilir. Yer altı sularını özelikle kuyuların kontrol altına alınmasını Antalya Büyükşehir Belediye ASAT Genel Müdürlüğüne tahsis edilebilir böylece kacak ve kaybın önüne geçilebilir. 

Velhasıl kelam….

 İklim değişikliği nedeniyle sadece ülkemiz değil dünyada kuraklık yaşıyor. Küresel krize dönüşen su sorunun var olduğu artık tartışılmaz bir gerçek.

Yeraltı yer üstü su kaynaklarının tek patronu Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü, yerel yönetimlerle işbirliği yapmalı.  

ESBAŞ, SU VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN YATIRIM SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI

ATSO 142. YIL ÖDÜL TÖRENİ ‘ALİ BAHAR’ ANISINA DÜZENLENİYOR

ATB MÜŞTEREK KOMİTE TOPLANTISI YAPILDI

Geniş tanımlı işsiz sayısı 10,7 milyon

TÜİK'e göre işsizlik temmuzda azalmış.!

OYAK Çimento ikinci çeyrekte de büyümeye devam etti

ATSO BAŞKANI HACISÜLEYMAN: “4 YILDIR KESİNTİSİZ BÜYÜYORUZ”

Ağustos ayında ihracat 22 milyar 63 milyon dolar, ithalat 26 milyar 991 milyon dolar oldu

ANTALYA TİCARET BORSASI AĞUSTOS HAL ENDEKSİ AÇIKLANDI

SERBEST BÖLGELERDEKİ İHRACAT ARTIŞI KOBİ’LERE YARIYOR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1