Cengiz Gülebay

Tarih: 22.03.2020 12:45

65 YAŞ ÜSTÜNE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÇÖZÜM OLMAZ

Facebook Twitter Linked-in

İktidarın, Corona Virüsüne önlem alma çabaları, zaman zaman mantık sınırlarını zorlar seviyelere gelmektedir. Palyatif tedbirlerin çözüm getirmesi düşünülemez.
Ev alana %90 kredi,Emekli İkramiyesinin biray önceye alınması, ABD ye 500.000 tanı kiti üretip gönderilmesi,Karantina otobüsünden devlet imkanları kullanılarak indirilen torpilli genç, Aytaç Yalman ölümünün gizlenmesi, 65 yaş üstüne kolonya ve maske dağıtımı akıllara durgunluk veren uygulamalar olarak, siyasi iktidar tarafından dayatılmaktadır.
Son olarak 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağını irdelemek gerekli diye düşünüyorum. Şimdi 65 yaş üstü sokağa çıkamayacak, fakat bunların çocukları, yakınları, komşuları, tanıdıkları sokağa çıkıp yanlarına gelebilecekler ise sizce alınan kararın bir anlamı ve sonucu olur mu. Açıkçası ben bu kararı, Virüs bulaşımı anlamında ciddi bir tedbir olarak görmüyorum.

Siyaset çözüm üretir, sorun üretmez. Çin, Güney Kore tecrübeleri ortadadır ve bilimin ışığında alınması gereken en radikal kararlar biran evvel alınmalıdır;


1-15 boyunca tüm ülkede katı bir sokağa çıkma yasağı uygulanmalıdır.
2- Bu süreçte yoğun biçimde tanı kiti ile tarama yapılmalı, tesbit edilenler derhal karantinaya alınıp tecrit edilmelidir.
3- Yurdışı ile tüm bağlantılar koparılmalı, giriş çıkışlar iptal edilmeli, sınırlar tamamen kapatılmalıdır.
4-Ekonomik tedbir anlamında; tüm vatandaşların 15 günlük sürede kullandığı elektrik-su-iletişim-İnternet-doğalgaz ve gıda gibi temel ihtiyaç masrafları devlet tarafından üstlenilmelidir.
5-İşyerleri-Esnaf-Fabrika-İşçi-Köylü-Memur vs.nin tüm Alacak ve Borçları, Faturaları,Kredi Kartı, Vadesi gelmiş çek-senet, borç ne varsa, SGK-Vergi-Stopaj-Kira vs. gibi tüm masraflar 15 gün boyunca yok sayılmalı, mücbir sebeb gerekçesiyle 15 günlük sürede tüm alacak ve borçlar dondurulmalıdır.
6-15 günlük Sokağa çıkma yasağı bitiminde tesbit edilen hastalar güçlü bir denetim altında tedavi edilmeli, yurtdışı bağlantıları kontrollü, yavaş ve disiplinli şekilde (her seferin ardından 15 günlük karantina uygulanmak şartıyla ) başlatılmalıdır.
7-15 gün sonunda Hayat bırakıldığı yerden tekrar ve aynı şartlarda başlatılmalıdır. Hiç kimse işsiz, aşsız,aç, perişan edilmeden bu işler çözülmelidir.
Sürecin tüm sorumluluğunu SOSYAL DEVLET üstlenmeli, 15-20 günlük bir süreç sonunda kesin sonuç alınmalıdır.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —