Milletin sahibi yok, vatandaş vicdansız piyasaya teslim edildi. Kârı düşen bankalar yeni gelir kalemleri yaratmak için yine yurttaştan kesmeye başladı. Artık, müşterisi olduğu bankanın ATM’sinden kendi hesabına para yatıran yurttaştan bile işlem ücreti kesen bankalar var. Tüketici birlikleri temsilcilerine göre, artık bankalar neredeyse kapıdan içeriye girenden para alacak.
2018 yılında, 2017 yılına göre yüzde 32 artışla yaklaşık 37 milyar TL hizmet geliri elde eden bankalar, havale, EFT, bakiye sorgulama, fatura ödeme gibi işlemler için ücret ve komisyonlara 2019 başında itibaren fahiş zamlar yaptı. Birçok banka sene içinde de ücret ve komisyon ücretlerinde ayarlamalara gitti.
Bankalar, yaklaşık 20 farklı bankacılık işleminden EFT, bakiye sorgulama, fatura ödeme için ücret ve komisyonlara geçen yıla göre yüzde 50’ye varan oranlarda zam yaptı. Şubeden EFT ücreti 55 lira iken bu yıl bu rakam 70 liraya, ATM’den havale ise 8 liradan 12 liraya kadar çıktı.
Her bankadan işlem ücretleri farklı olsa da hepsinin yaptığı kesintiler cep yakıyor. Banka şubesinden yapılan hesaptan EFT ücreti 40 liradan başlarken azami tutar 750 liraya kadar çıkıyor. Banka şubesinden hesaptan hesaba yapılan TL havalesinde banka müşteriden 44 lira keserken, aynı şubenin ATM’sinden yine aynı şubedeki bir hesaba havalenin ücreti ise 12 liradan başlıyor. Ki bu hizmet yılbaşına kadar bir çok bankada ücretsiz yapılıyordu. ATM’den EFT yapmanın ücreti ise 16 TL’den başlıyor.
İyide bütün bunlar yaşanırken vatandaşın hakkını kim koruyacak, Millete kim sahip çıkacak.. Bu, Milletin temsilcisi yok mu? Hak ihlallerine kim dur diyecek?
Anayasamızın 167. Maddesi – Devlet, para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alır; demektedir.
172. maddesinde ise “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır” demektedir.
Vatandaşları piyasanın insafına terk eden AKP Siyasi iktidarına soruyorum; Bankaların kan emici politikalarına karşı, Anayasanın 167 ve 172. Maddelerinde belirtilen tedbirleri neden almıyorsunuz? Tüketiciyi koruma konusunda ne zaman tedbir alacaksınız? Bankalar milleti soyarken neden kafanızı kuma gömüyorsunuz? Bu milletin sahibi yok mu? Siz Milletimi koruyorsunuz, yoksa Banka Patronlarını mı koruyorsunuz? Sizin derdiniz milletin sorunları mı, yoksa özgemi?
(Özge: Başka, gayrı, diğer)