9792,82%0,55
35,46% 0,00
36,61% 0,24
3077,21% 0,10
4923,91% 0,14
Uygur Hareketi yaptığı açıklamada Tayland’da tutuklu bulunan ve Çin’e ölüme gönderilme tehdidi ile karşı karşıya kalan Uygur Türklerinin durumuna dikkat çekerek, Tayland hükümetinin bu kararını kınadı.
Uygur Hareketi (CFU), 2014 yılından bu yana Tayland’ın Göçmen Gözaltı Merkezlerinde (IDC) tutulan 48 Uygur Türkünün Çin’e sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle küresel mülteci koruma sisteminin kritik bir başarısızlığa uğradığı uyarısında bulundu. On yıldır korkunç koşullar altında gözaltında tutulan bu kişiler, Tayland-Çin ilişkilerinin 50. yıldönümü ve ABD’deki hükümet değişikliği ile bağlantılı olarak Çin’den geldiği bildirilen baskılar altında soykırım yapan bir rejime zorla geri gönderilme riski altında.
Yıllardır süren uluslararası kınamalara ve Tayland Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nun Ekim 2023’te tutukluların serbest bırakılması ve yeniden yerleştirilmesi yönündeki tavsiyesine rağmen Taylandlı yetkililer harekete geçmedi. Bu mülteci grubu, 172’si Türkiye’ye yerleştirilen, 109’u Çin’e geri gönderilen ve 5’i yetersiz tıbbi koşullar nedeniyle vefat eden 350’den fazla Uygur erkek, kadın ve çocuktan oluşan daha büyük bir grubun parçasıdır. Bu kişilerin sınır dışı edilmesi Tayland’ın İşkenceye Karşı Sözleşme ve kendi İşkenceyle Mücadele Yasası kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal edecektir. Yasal ve sosyal ilişkilerden men edilen ve sağlık hizmetlerine erişimleri engellenen Uygurların protesto amacıyla açlık grevine başladıkları bildirildi.
Kriz, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) görevini yerine getirmediği için eleştirilere maruz kalmasıyla birlikte, küresel mülteci korumasındaki rahatsız edici eğilimleri vurgulamaktadır. Dahili belgeler, Tayland’ın tutukluların durumunu çözmek için gayri resmi olarak BMMYK’dan yardım istediğini, ancak ajansın Çin’i kışkırtma ve finansman riskine girme endişeleri nedeniyle tereddüt ettiğini gösteriyor. Şubat 2024’te BM uzmanları Tayland hükümetine resmen bir mektup göndererek tutuklu Uygurların koşullarına ve gördükleri muameleye açıklık getirilmesini talep etti.
Uygur Hareketi Kurucusu ve İcra Direktörü Ruşen Abbas, “Bu Uygur mültecilerin sınır dışı edilmesi, onları soykırıma ve hayal bile edilemeyecek acılara mahkum eden vicdansız bir eylem olacaktır. Böyle bir karar Tayland’ın uluslararası hukuk çerçevesindeki taahhütlerini yerle bir etmekle kalmayacak, aynı zamanda temel insan hakları ve onuruna da derin bir ihanet teşkil edecektir.” dedi.
Uygur Hareketi acil eylem çağrısı yaparak şunları söyledi:
Tayland Hükümeti sınır dışı etme planlarını durdurmalı, UNHCR’ye derhal erişim izni vermeli ve kendi işkence karşıtı yasalarını uygulamalıdır.
BMMYK’nın yetkilerini önceliklendirmesi ve kullanması ve tutukluların yeniden yerleştirilmesini kolaylaştırmak için Taylandlı yetkililerle aktif bir şekilde irtibata geçmesi.
Uluslararası Topluluğun Tayland üzerinde diplomatik baskı kurması, yeniden yerleştirme yolları sunması ve Çin’i ulus ötesi baskısından sorumlu tutması.
Uygur Hareketi, tüm dünyayı, Uygur mültecileri soykırıma uğrayacakları Çin’e geri gönderilmekten korumak için kararlı bir şekilde hareket etmeye çağırdı.
Okumadan Geçme Uygur Soykırımı’nın en acı örneği; babasının ölümünü bile aylar sonra öğrendi
Uygur Hareketi açıklamada, Cuma günü dünyanın değişik ülkelerinde Tayland büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yapılacağını, Ankara’da da Tayland büyükelçiliği önünde saat 14:00 yapılacak olan protesto gösterisine duyarlı tüm Doğu Türkistan gönüllülerini davet etti.
KAYNAK: habernida.com