Tarih: 04.10.2024 17:47

TÜRKİYE’NİN SİNEMA ŞÖLENİ “HİKÂYEMİZ BİRLİKTE” DİYEREK BAŞLIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinema büyüsünü 61’inci kez Antalya’ya taşıyor. “Hikâyemiz Birlikte” diyen festival; bir hafta boyunca farklı etkinliklerle şehrin dört bir yanında sinemanın bütün renklerini yansıtacak.

12 Ekim’e kadar Türk ve dünya sinemasının en yeni yapımlarını, beyazperdenin usta isimlerini sinemaseverlerle buluşturacak ve pek çok yan etkinlikle sinema ruhunu bir şölene dönüştürecek olan festival, 5 Ekim’de Antalyalılara ve tüm sinemaseverlere geleneksel kortejle selam verecek. Kırmızı halı töreninin ardından Cam Piramit’te, başarılı oyuncu Sedef Avcı’nın sunuculuğunu üstlendiği açılış töreniyle başlayan festivalin açılış gecesine Serhat Kılıç gösteri performansı ile renk katacak. Gecede usta sanatçılar Işıl YücesoyŞerif SezerErdal ÖzyağcılarMüjdat Gezen ve Selçuk Yöntem’e Onur Ödülü sunulurken genç oyuncular Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli de Başarı Ödülleri’nin sahibi olacak. Törende Ulusal Uzun Metraj Jüri Başkanı, yönetmen Ferzan Özpetek ile Ulusal Jüri Üyeleri de hazır bulunacak. 

“Hikayemiz Birlikte”; sinemanın tüm tarafları, Altın Portakal’ın tüm etkinliklerinde

Sinemaseverler 12 Ekim’e kadar Türkiye ve dünyadan en yeni ve en başarılı filmleri, üstelik çoğunu Türkiye’de ilk kez izleme ayrıcalığı yaşarken gösterim sonrası Q&A’ler ve ustalık sınıflarında sevdikleri sanatçılarla bir araya gelme imkanı bulacak. Sinemaya gönül veren yetenekler, Antalya Film Forum’da (AFF) projelerini hayata geçirecek fırsatlarla buluşurken sektörün sorunlarına tüm paydaşlarla çözüm aramayı amaçlayan Sinema Çalıştayı’nda duayen isimlerle fikir alışverişinde bulunabilecek. Sinema Tırı sayesinde sinemanın ışığı Antalya’nın her ilçesinde parlarken festival, bu yılki “Hikayemiz Birlikte” sloganını da böylelikle hayata geçirmiş olacak.  

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Altın Portakal Film Festivali Başkanı Muhittin Böcek, basın toplantısında bu konuya, “Biliyoruz ki büyüdüğümüz, yaşadığımız, sahiplendiğimiz hikâyelerimiz; birlikte. Perdede izlediklerimizin; her birimizin hayatı, duyguları, düşünceleri olduğunu biliyoruz. Daha çok hikâyenin daha çok seyirci ile buluşması için hep birlikte çalışmamız gerektiğine inanıyoruz” sözleriyle değinmişti. 

 

Altın Portakal heyecanında 12 film

Festivalin her zaman en merakla beklenen bölümü Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda bu yıl 12 film yer alıyor. Ferzan Özpetek başkanlığındaki jürinin karşısına Soner Sert “Acı Kahve”, Necmi Sancak “Ayşe”, Önder Şengül “Balinanın Bilgisi”, Ümit Ünal “Evcilik”, Ayçıl Yeltan “Fidan”, Kenan Mansur Doğru ve Umut Osman Demirkol “Galata”, Belkıs Bayrak “Gülizar”, Erhan Tuncer “Hatırladığım Ağaçlar”, Nadim Güç “Mukadderat”, Selim Evci “Savrulan Zaman”, Ümran Safter “Seni Bıraktığım Yerdeyim” ve Neco Çelik “Sevgili Katilim Berlin” filmleriyle çıkacak. Filmler ayrıca senarist- yönetmen Ömer Uğur, yönetmen Eylem Kaftan ve yönetmen Biket İlhan’dan oluşan Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) jürisi tarafından da değerlendirilecek ve bu değerlendirme sonucu bir film, Film-Yön En İyi Film Ödülü’nün sahibi olacak. 

Ulusal Uzun Metraj Yarışması kapsamında En İyi Film, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü, En İyi Yönetmen, Cahide Sonku Ödülü, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorilerinde ödüller, kapanış töreninde sahiplerini bulacak. Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda bu yıl toplam para ödülü 3 milyon 600 bin TL. 

Dünya festivallerinin yıldızları Türkiye’de ilk kez Altın Portakal’da

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali takipçilerine bu yıl da çok özel bir seçki sunmanın gururunu yaşıyor. Festivalin uluslararası gösterim programında adeta bir yıldızlar geçidi var. Dünya prömiyerlerini Cannes, Venedik, Toronto ve Tribeca gibi saygın festivallerde yapan ve bu festivallerden ödülle dönen en yeni yapımlar, Antalya’da ilk kez Türk seyircisiyle buluşacak. Bunların arasında; 44. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılarak Onur Ödülü de almış olan, efsanevi yönetmen Francis Ford Coppola’nın, dünya prömiyerini Cannes’da yapan son filmi “Megalopolis”, Cannes’da Altın Kamera ödülüne layık görülen “Armand/ Armand” (Yön: Halfdan Ullmann Tøndel), Tribeca Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan “Samia/ Samia” (Yön: Yasemin Şamdereli), yine Tribeca’dan Nora Ephron ödülüyle dönen “Agarrame Fuerte/ Beni Sakın Bırakma” (Yön: Ana Guevera& Leticia Jorge), Cannes’da Altın Palmiye’ye aday gösterilen “Pigen Med Nålen/ Şişli Kız” (Yön: Magnus Von Horn), dünya prömiyerini, kapanış filmi olarak 81. Venedik Film Festivali’nde yapan “Basileia/ Hükümdarlık” (Yön: Isabella Torre) ve dünya prömiyerini 49. Toronto Film Festivali’nde yapan, başrollerini Juliette Binoche ve Ralph Fiennes’in paylaştığı “The Return/ Dönüş” (Yön: Uberto Pasolini) gibi filmler yer alıyor. Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nda bu yıl toplam 12 film; En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında Altın Portakal heykelciği için yarışacak. Görüntü yönetmeni ve yönetmen Mahmoud Kalari başkanlığında; sinema yazarı Selin Gürel, görüntü yönetmeni Mehmet Aksın, senarist Ludovica Rampoldi ve yönetmen Ayşe Polat’tan oluşan Uluslararası Jüri’nin değerlendirmesi sonunda En İyi Film, 300 bin TL, En İyi Yönetmen ise 150 bin TL ile ödüllendirilecek. 

 

Dramdan komediye, politik gerilimden belgesele; Kısa ve Belgesel yarışmaları

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda bu yıl 8 yapım var. Gazeteci ve belgeselci Ahmet Yeşiltepe, yönetmen Jale İncekol ve yönetmen, yapımcı ve akademisyen Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun değerlendireceği belgeseller; “Altın Eller” (Yön: Sevgi Hirschhaeuser), “Bedri Rahmi Eyüboğlu: “Toprağın Sırrına Erenler” (Yön: Ali Kemal Pasiner), “Bir Orkestranın İzinde” (Yön: Musa Ak & Hasan Basri Özdemir), “Fatoş” (Yön: İlcan Edgar Özuluca), “Kadranı Olmayan Saat” (Yön: Fatma Karakuş Kaçmaz), “Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” (Yön: Zehra Yiğit & Perihan Taş Öz), “Suyun Hakkı” (Yön: Onur Mehame) ve “Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü” (Yön: Gülay Ayyıldız Yiğitcan). Ulusal Belgesel Yarışması’nın galibi, Altın Portakal heykelciğinin yanı sıra 150 bin TL, Jüri Özel Ödülü’nün sahibi ise 100 bin TL para ödülüyle desteklenecek.

Yönetmen Erdem Tepegöz, senarist, oyuncu ve yönetmen Derya Durmaz ve oyuncu Pınar Göktaş’tan oluşan jüri karşısına bu yıl 10 kısa film çıkacak. 100 bin TL’lik En İyi Kısa Film ve 50 bin TL’lik Jüri Özel Ödülü için yarışacak olan filmler; “Ağlamak Serbest Gülmek Yasak” (Yön: Oğuzhan Akalın), “Dünyada Öyle Şeyler Olmuyor” (Yön: Ali Emre Ceylan), “Hayaller, Umutlar ve Dönen Yunuslar” (Yön: Adil Burak Aydın), “Kurtlar” (Yön: Ecre Begüm Bayrak), “Mükemmel” (Yön: Ece Dizdar), “Neredeyse Kesinlikle Yanlış” (Yön: Cansu Baydar), “Rehber” (Yön: Mert Erez), “Rüyada Olduğunu Fark Ediyor İnsan” (Yön: Baturay Tunçat), “Sinek Gibi” (Yön: Hazal Beril Çam) ve “Tavuk Suyuna Çorba” (Yön: Deniz Büyükkırlı). 

Altın Portakal’da bir ilk: Öğrenciler yarışıyor!

Sinema okullarında çekilen öğrenci filmlerini görünür kılmak ve sinema öğrencilerini teşvik etmek amacıyla bu yıl ilk kez hayata geçirilen Sinema Okulları Öğrenci Filmleri’ne Türkiye’deki tüm sinema bölümlerinden başvuran çalışmalar arasından seçilen 12 film katılıyor. Öğrenci filmlerini; yönetmen Handan İpekçi, Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Genel Başkanı Mehmet Güleryüz ve yapımcı Aycan Çetin’den oluşan jüri değerlendirecek. 

Yeni projelerin heyecanı; AFF

Uluslarası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin başlattığı Antalya Film Forum (AFF) bu yıl, seyirciyle buluşmalarına destek olmak amacıyla 19 projeyi değerlendirmeye alıyor. Uzun Metraj Kurmaca Pitching, Uzun Metraj Kurmaca Work-in Progress, Sümer Tilmaç Antalya Senaryo Destek Fonu Pitching, Dizi/ Kısa Dizi Pitching ve Belgesel Work-in Progress platformlarında, 7-9 Ekim tarihleri arasında kapsamlı bir şekilde ele alınacak projeler arasından seçilen birincilere toplam 500 bin TL destek sunulacak. Bu yıl AFF Uzun Metraj Kurmaca Film ‘Pitching’ Platformu Jürisi; yönetmen Yunus Ozan Korkut ile yapımcılar Mariette Rissenbeek ve Sena Argün’den oluşuyor. Uzun Metraj Kurmaca Film Work-in-Progress Platformu Jürisi’nde ise sanat yönetmeni Natali Yeres, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ve yapımcı Daniel Vadocky var. Belgesel Film Work-in-Progress Platformu Jürisi; yapımcı Sevinç Baloğlu, BLU TV Belgesel Bölüm Müdürü ve yapımcı Dilan Karadağ ve belgesel yapımcısı- yönetmen Gökhan Tarkan Karaman’dan oluşurken Sümer Tilmaç Antalya Senaryo Destek Fonu Pitching Platformu Jürisi’nde yönetmen Hüseyin Karabey, senarist, yazar Feride Çiçekoğlu ve yönetmen Melisa Üneri yer alıyor. Forum’un Dizi/ Kısa Dizi Pitching Platform Jürisi’ndeki isimlerse; yapımcı Arya Su Altıoklar, GAIN TV Dramalar ve Yapım Koordinatörü Gizem Elgün ve yapımcı Giacomo Durzi.

A’dan Z’ye sinemamızın sorunları Sinema Çalıştayı’nda

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemanın güncel sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacıyla meslek örgütleri, dernekler, sendikalar ve sinema akademisyenlerini bir araya getiriyor. Festival kapsamındaki Sinema Çalıştayı’nda buluşacak katılımcılar, Türkiye’de sinemanın karşılaştığı sorunları farklı başlıklar altında ele alacak. 10 – 12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek çalıştayda sinema filmlerinin yaratım, yapım ve dağıtım sürecine ilişkin temel başlıklar, toplam dokuz oturumda tartışılacak. Akademisyen ve meslek profesyonelleri ile dernek, vakıf, meslek birliği, sendika ve ilgili devlet kurumları temsilcilerinden oluşacak çalışma grupları, oturumların ardından sonuç bildirgelerine imza atacak. Çalıştaydaki konu başlıkları şöyle: Telif hakları, kopyalama bedelleri, film ve dizi setlerindeki koşullar, devlet destekleri, yapım sorunlarının aşılması, akademik ve mesleki eğitim sorunları, film festivalleri, sinema salonları, sinemada seyir kültürü, belgesel sinemanın üretim ve gösterim sürecindeki temel sorunlar, film dağıtımındaki sıkıntılar, sınıflandırma ve yaş kararları, sinemada kültürel miras ve arşivcilik. 

Çalıştay kapsamında 11 Ekim’de ise yönetmenler Tolga Karaçelik ve Ümit Ünal, çalıştay koordinatörü Doç. Dr. Perihan Taş Öz’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilecek, "Anlatı ve Söylem Yapısı Bağlamında Türkiye'de Bağımsız Sinema" başlıklı panele katılacak. 

Biletler, biletix.com ve gişelerde

Bu yıl 11 farklı bölümde 90’ın üzerinde filmi sinemaseverlerle buluşturacak olan 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programına www.antalyaff.com adresinden ulaşılabilir. Festival kapsamında Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Özel Gösterim, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Belgesel Özel Gösterim başlıkları altında sunulacak filmler, ücretsiz olarak izlenebilecek. Diğer bölümlerdeki gösterimlerin ücreti ise herkesin sinemayla buluşabilmesi amacıyla öğrenci, 5 TL ve tam, 10 TL olarak belirlendi. 

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali gösterimleri; Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Aspendos ve Perge salonları, Paribu Cineverse Migros AVM Konyaaltı 7 ve 8’inci salonlar, Cinetime (2.Salon) ÖzdilekPark Antalya Kepez ve AKM Amfitiyatro’da gerçekleştirilecek. Biletix.com’da satışa sunulan biletler, festival gişelerinden de temin edilebilecek.

Bilet Satış Noktaları:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —