9271,28%0,48
34,35% -0,02
36,54% 0,04
2883,82% 0,41
4818,25% -0,02
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak etki ajanlığı ile ilgili düzenlemenin Meclis'te kanunlaşmaması için bütün milletvekillerini göreve çağırdı.
Özel, yasa teklifine ilişkin; "Dışarıdan Türkiye'de çalışmalara YÖK para ayırmaz, akademisyen yurt dışından fon bulur, 'etki ajanısın' diyecekler. Gazetecileri teker teker işten atar, attırırlar; gazeteci yurt dışından fon bulur, yayın yapar serbestçe, 'etki ajanısın' diyecekler. Öğrencilere, muhalefet milletvekillerine, gençlik kollarına diyecekler, muhalefeti bastırmaya çalışacaklar" dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özel, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak olan ve kamuoyunda "etki ajanlığı" olarak bilinen düzenlemeyi de içeren Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne grup kürsüsünden tepki gösterdi.
Yasanın Rusya'da 2012 yılında uygulanmaya başlanan etki ajanlığı yasasından esinlenildiğini belirten Özel, yasayla muhalefetin bastırılmaya çalışıldığını ifade etti. Özel, milletvekillerini yasa teklifinin Meclis'ten geçmemesi için ellerinden ne geliyorsa yapmaya çağırdı. Özel'in açıklamaları şöyle:
"Kazdağları'ndan kalkmış gelmiş teyzemler. Hacıbekirler Köyü'nden biri bana bu dalı getirimiş. Biri de dedi ki, 'Aman bu tohumlarımız yok olmasın evladım, sana bunları getirdik' ben de ellerinden öptüm. 20'li yaşlarımda Kazdağları'nda direnişlere giderdik. 'Kazdağı'nın altını üstündeki zeytinidir' derdik. Şimdi Kazdağları'nda yeni madenler açıyorlar ve o madenler yüzünden 80 yaşında anamın gözü yaşlı. Dedi ki, 'Kalktım, geldim, bütün gece uyumadım. Orada gözyaşı döktüm, şimdi gözyaşı döküyorum.' Anacım gözyaşını sil. Bu memleketin derelerini kurutanların da anaların gözünden yaş akıtanların da iki elimiz yakalarında, sizi yalnız bırakmayacağız.
İktidarın gündemi, yarın belki bu teyzemi 'Türkiye altın çıkaracaktı, mani oldunuz, yabancı şirketler için ajanlık yaptınız. Sen ajansın, provokatörsün, cezalandırılmalısın' diyen bir zihniyet tarafından yönetiliyoruz. Geçtiğimiz yasama yılında getirdiler, direndik, direndiniz geri çektiler. Şimdi Noterlik Kanunu'nda değişiklik yaparken Türk Ceza Kanunu'na madde ekleyip etki ajanlığını 339. maddeye ekleyerek getirmek istiyorlar. Hiç şüphe yok muhalefet için, muhalif gazeteciler, öğrenciler, akademisyenler, köyünü koruyan köylüler için bir sopa olarak kullanmak için getiriyorlar.
"Muhalefeti bastırmaya çalışacaklar"
Öyle bir düzenleme yapmışlar ki hukukun en temel beklentisi bir suçun nedeni, nedensellik ve fail ile fiil bağının kurulmasını aramadan, 'Birisi bana muhalifse ben onu başkalarının etki ajanı olarak nitelendiririm, içeri atarım, bunları yıldırırım, kimseyi konuşturmam.'
Murat Yetkin'in çok kıymetli bir yazısı var. MİT Hukuk Müşaviri'nin Plan Bütçe'deki ifadelerini alıntılamış. Savunurken diyor ki 'Bir başka ülke, üçüncü bir ülkeye ajan yolluyor. Burdan alıyor, tutuyoruz, bir tek patlayıcıdan ceza kesemiyoruz. Veya yurt dışında bir örgüt, Türkiye'de bir uyuşturucu çetesini taşeron kullanıyor, yakalıyoruz, bir tek uyuşturucudan işlem yapıyoruz.' Bu parlamentoda yazdığını okuduğunca anlayabilen, meramını yazıya dökebilecek 600 tane milletvekili seçildi, hukukçu arkadaşlar var. Bunu anlatın, otursunlar, yazsınlar. Yabancı ülkenin buradaki taşeronu yakalanınca 1,5 yıl uyuşturucudan ceza verebiliyoruz. Yazarız bunu ama senin yazdığın gibi olursa ne olacak? Dışarıdan Türkiye'de çalışmalara YÖK para ayırmaz, akademisyen yurt dışından fon bulur, 'etki ajanısın' diyecekler. Gazetecileri teker teker işten atar, attırırlar; gazeteci yurt dışından fon bulur, yayın yapar serbestçe, 'etki ajanısın' diyecekler. Öğrencilere, muhalefet milletvekillerine, gençlik kollarına diyecekler, muhalefeti bastırmaya çalışacaklar.
"Bu etki ajanlığının patenti Tayyip Bey'de değil, Sayın Putin'de"
Otoriterlik bulaşıcı bir şey ve otoriterlerin faaliyetleri de birbirlerine öğrettikleri bir şey. Otoriterler otoriterlerden; tek adamlar tek adamlardan öğreniyor. Bu etki ajanlığının patenti Tayyip Bey'de değil, Sayın Putin'de. 2012 yılında Rusya'da etki ajanlığını kanuna koymuş. Sonra Gürcistan, Kırgızistan, Sırbistan istemiş. Beşinci sıraya Macarlar girecekmiş, bizimki öne geçmiş. Şimdi Gürcistan'da yasalaşan etki ajanlığı yasasına karşı NATO Parlamenterler Meclisi'nde 24-27 Mayıs'ta yapılan toplantıda düzenlemenin demokrasiye karşı bir tehdit olduğu karara bağlanmış ve deklarasyon yayınlanmış. NATO Parlamenterler Meclisi'nde bizim de üyelerimiz var. Ama sadece biz yokuz Türkiye'yi temsilen. 18 Türk üye var, 8'i AK Partili, 2'si MHP'li. Bu 10 arkadaş, bu dönem şu anda birazdan arkadaki salona gelip, etki ajanlığı getirmeye çalışacak. Mayıs ayındaki deklarasyona imza atmışlardı, 'Etki ajanlığı kanunu, demokrasiye aykırıdır. Biz bunun karşısındayız' diye. Devlet Bey için kolay, ikisini şimdi partiden atar. Tayyip Bey ne yapacak? Senin milletvekillerin, senin getirdiğin kanuna mayıs ayında 'demokrasiye aykırı, muhalefeti baskılar, basını susturur' diye imza atıyorlar. Daha başka bir şey söylememize gerek yok. Söyleyecek son sözümüz şudur: Grubumuza 'kırmızı alarm' arkadaşlar. Hayvan hakları yasasında, kadına şiddet yasasında olduğu gibi kırmızı alarm. Esenyurt'taki görevli milletvekilleri dışında tüm milletvekillerimiz etki ajanlığı yasası görüşmeleri sırasında bu yasayı geçirmemek için ellerinden ne geliyorsa onu yapacaklar."