Tarih: 22.05.2024 15:36

CHP’li Seyit Torun: Rekolte tahmini bahanesiyle fındık fiyatları manipüle ediliyor

Facebook Twitter Linked-in

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun fındık rekoltesinin yüksek gösterilerek fındık fiyatlarının manipüle edildiğini ve fiyatın düşmesine neden olunduğunu belirterek, “Fındık kurtları sizleri dikkatle izliyoruz. Kimse daldaki fındığa fiyat biçmeye kalkmasın” dedi.

 Torun yaptığı açıklamada, yıllardır fındığa düşük fiyat verilerek üreticinin zarar ettirildiğini ifade etti. Torun açıklamasında şunları söyledi:

“Fındık hasadının başlamasına daha 3 ay var, kokarca istilası var, iklim değişikliğinin fındığa olumsuz etki etmesi bekleniyor ama bu yıl yine rekolte manipülasyonu tam gaz başladı. Defalarca anlattık yine anlatalım. Tahmini rekolte üzerinden fındık fiyatlarında manipülasyona gidiliyor. Rekolte yüksek kabul edildiğinde fındığın fiyatı düşüyor, gerçek rekolte ortaya çıktığında fındıkçı doğal olarak zarar ediyor. Birileri hep zengin ediliyor, üreticimiz istediği geliri elde edemiyor. Rekolte tahmini kulağa geldiği kadar masum değil neden mi? Fındığın ana vatanı olan Doğu Karadeniz tarih boyunca, dünyada en çok fındık üretilen bölge olmuştur. Serbest piyasa ekonomisi kuralları gereğince fındık için Türkiye’nin belirlediği fiyat dünya fındık fiyatlarını belirler. Elimizde böylesine bir güç olduğu halde yıllardır fındığa düşük fiyat verilerek üreticiye zarar etmekte, birileri para kazanmakta, başka birilerine kâr ettirilmektedir."

"Piyasa payımız yüzde 80’lerden yüzde 60’lara düşürüldü"

Torun, 90’lı yıllarda fındıkta Türkiye’nin dünya fındık piyasasındaki payının yüzde 80’lerde olmasına karşın bunun yüzde 60’lara kadar düştüğüne işaret etti. 7 Mayıs’ta Kanada’da başlayan Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde 2024-2025 sezonunda fındık üreticisi ülkelerin toplam rekoltesinin 1 milyon 349 bin 200 ton olacağı tahmini yapıldığını hatırlatan Torun, “Türkiye’nin rekoltesi 785 bin ton imiş ve piyasa payı yüzde 58 olarak hesaplanmış. ‘E ne var bunda’ diye soracak olursanız: Türkiye’nin fındıkta piyasa payı 90’lı yıllara kadar yüzde 80 seviyelerindeydi. Fındık düşmanı politikalar ile piyasa payımız yüzde 60’lara kadar düştü. Şimdi tarihte ilk kez fındık payımızın yüzde 60’ın altına ineceği iddia ediliyor. Bu manipülasyonlara itibar edilmeye devam edilirse bizim fındığımızın fiyatı yakın gelecekte Washington’da, Roma’da veya Toronto’da belirlenecek. Fındık kurtları sizleri dikkatle izliyoruz. Kimse daldaki fındığa fiyat biçmeye kalkmasın. Fındıktan geçimini sağlayan yüzbinlerce insanımızın varlığı unutulmasın. Çocuklarımızın hakkını kimseye yedirmeyiz, kimseye peşkeş çekmeyiz” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —