• BIST 100

    10647,90%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

CHP Lideri Özgür Özel, erken seçim için tarih verdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, erken seçime ilişkin, "Benim değerlendirmem şudur. Bence beş yıl tamamlanmaz, 2,5’uncu yılda, tam ortasında bir erken seçim olur.dedi

SİYASET 27.06.2024 13:19:00 0
CHP Lideri Özgür Özel, erken seçim için tarih verdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, erken seçime ilişkin, "Benim değerlendirmem şudur. Bence beş yıl tamamlanmaz, 2,5’uncu yılda, tam ortasında bir erken seçim olur. Bugünden 1,5 yıl sonrası olası görüyorum. İstiyor muyum? Vallahi gelecek hafta olsun istiyorum. Gelecek ay olsun istiyorum erken seçim. Parti birinci partiyken, bu kadar zor durumdaki insanların umudu CHP olmuşken ben neden erken seçim istemeyim? 130 milletvekilimizle, AKP ve MHP oy vermediği taktirde erken seçim kararı alınamıyorsa, bizim burada erken seçim dememizin ya da demememizin teknik bir karşılığı yok. Ama siyaseten, hele hele böyle devam edeceklerse, kesinlikle ve kesinlikle erken seçim kaçınılmaz olur" dedi. ''Millet normalleşmeden memnundur ama kimse bu şartlarda muhalefetten yumuşama beklemesin'' diyen Özel, terimlerin tam yerine oturduğuna dikkati çekerek, ''Yumuşama kelimesinin terk edilmesinden fevkalade memnunum. Normalleşmeye devam'' ifadesini kullandı.

Özgür Özel, AK Parti hükümetinin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın TBMM'de düzenlenen cenaze töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel, erken seçimle ilgili soruya şunları söyledi:

“Erken seçim meselesinde CHP olarak istikrarlı bir şekilde aynı değerlendirmeyi yapıyoruz. Biz 31 Mart seçimlerinde oy isterken seçmenden bunun bir genel seçim olmadığını, yerel seçim olduğunu, tüm siyasi partilerin seçmenlerinden oy istediğimizi söylemiştik. Seçim gecesi de 47 yıllık büyük başarıyı gösterdiğimiz ve birinci parti çıktığımızda da şunu söyledim. 'Biz aldığımız desteğin de kredinin de farkındayız. Bu sonuçları sadece partimize mal ederek bir erken seçim çağrısı yapamayacağım' demiştim. Erken seçim ancak isterse halk ister demiştik. Tabi bunu çok olumlu yorumlayanlar olduğu gibi zaman zaman birinci parti ne için erken seçim istemiyor diye eleştirilerde de bulunanlar oldu. O günden bugüne 4 aydır bütün anketlerde, bütün yine yayınlanan hepinizin takip ettiği, her tarafta gündem olan anketlerde de dördüncü ay üstü üste bu pazar erken seçim olsa, hangi partiye oy verirsiniz? CHP her ay farkı bir puan daha açarak, birinci parti durumunu muhafaza ediyor. Bu bizim açımızdan çok önemli. Bu şartlarda erken seçimi halkın isteyip istemediğine bakmak lazım. Seçimden hemen sonra bir erken seçim talebi yokken, her ay bu talep biraz daha artıyor. Bu sesi her yerde duyuyoruz.

"Vatandaş erken seçim ister, sizi gönderir"

Şu an itibarıyla erken seçim isteyenlerle istemeyenler arasında belirgin bir farklılık yok ama toplumun yarıya yakınında bir erken seçim talebi var. Erken seçim talebi yükseldikçe biz bu talebi seslendirmeye devam ederiz. Ben buradan şunu ifade etmek isterim. Erken seçim yapılabilmesi için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Bugün için böyle bir milletvekili sayısı bizde ve muhalefette yok zaten. İktidar istemeden erken seçim teknik olarak mümkün değil. Ancak siyasi olarak da erken seçime direnebilmenin belli şartları var. Ekonomi bu kadar kötüye gidiyorken siz asgari ücrete zam yapmazsanız, 10 bin liralık emekli maaşı dünyanın hiçbir yerinde izah edilemez bir noktadayken 270 Euro gibi Avrupa Birliği'nin üyesi bir çok ülkedeki emekli maaşlarını 10’da biri, 8’de biri noktasındayken siz bu sese kulak tıkarsanız, üzüm üreticisinden çay üreticisine, fındık üreticisinden buğday üreticisine hepsini perişan ederseniz, esnafı bu kadar zor durumdayken duymaz, halen daha faizlerini artırırsanız ve para yok dediğiniz sırada da yandaş müteahhitlerinizi, müteahhit firmalarının hala daha vergi ödemedikleri ortaya çıkıyorsa, bıçak kemiğe dayanır, vatandaş erken seçim ister, sizi gönderir.

Benim değerlendirmem şudur. Bence beş yıl tamamlanmaz, 2,5’uncu yılda, tam ortasında bir erken seçim olur. Bugünden 1,5 yıl sonrası olası görüyorum. İstiyor muyum? Vallahi gelecek hafta olsun istiyorum. Gelecek ay olsun istiyorum erken seçim. Parti birinci partiyken, bu kadar zor durumdaki insanların umudu CHP olmuşken ben neden erken seçim istemeyim? 130 milletvekilimizle, AKP ve MHP oy vermediği taktirde erken seçim kararı alınamıyorsa, bizim burada erken seçim dememizin ya da demememizin teknik bir karşılığı yok. Ama siyaseten, hele hele böyle devam edeceklerse, kesinlikle ve kesinlikle erken seçim kaçınılmaz olur.''

"Cumhurbaşkanı da normarlleşme demeye başladı"

''Normalleşme ve yumuşama'' kavramlarına ilişkin ed açıklamalarda bulunan Özel, şöyle devam etti:

“Son diyeceğim de şudur. Uzun süredir bir normalleşme diyorduk. Sayın Erdoğan 'yumuşama' diyordu. Dünden itibaren bu sürecin terminolojisinde bizim kullandığımız ifadeye döndü. O da normalleşme demeye başladı. Şunu görmüş olmalılar. Bu süreçte muhalefette yumuşamayı kimse beklemesin. Millet bu kadar zorluk içindeyken ne yumuşaması? Ama diyalog zemini, görüşmek, konuşmak, el sıkışmak… Biraz önce de pek çok AKP yöneticisi ile selamlaştık, el sıkıştık. Herkes işini yapıyor. Benim işim mağdurun, mazlumun, yoksulun, güvencesizin hakkını korumak. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanıyım. Onların kimlerin hakkını koruduğunu görüyoruz. İzlemeye devam edeceğiz. Normalleşme kelimesini kabullenmelerini önemli bir dönemeç olarak düşünüyorum. Çünkü yumuşamanın içinde ne yumuşaması, bu kadar ağır şartlar, sert şartlar varken, muhalefet mi yumuşayacak? Kendileri yumuşayacaksa, yumuşamasınlar, normalleşsinler. Normal demokrasilerde, iktidarlar Anayasa Mahkemesi kararlarına uyarlar. AİHM kararlarına uyarlar.

''Bu şartlarda muhalefetten yumuşama beklemesin''

Hukuka uyarlar. Bir de iktidar ortakları günün her aşamasında birilerini tehdit etmezler. Anayasa Mahkemesi'ni kapatacağız demezler. Bir cinayetin ortaya çıkmasının üzerine sis perdesi örtmeye çalışmazlar. Biz en sert muhalefete devam ediyoruz. Ama ortaya koyduğumuz normalleşme, müzakere, diyalog, selamlaşma, milletin oylarına saygıdan dolayı o oyu verdiği partilerin genel başkanlarına hürmetsizlik etmemek, onlarla birbirine hakaret eden bir düzlemde buluşmamak normalleşmenin ta kendisidir. Millet normalleşmeden memnundur ama kimse bu şartlarda muhalefetten yumuşama beklemesin. Terimler tam yerine oturmuştur. Yumuşama kelimesinin terk edilmesinden fevkalade memnunum. Normalleşmeye devam.”

Erdoğan- Bahçeli görüşmesi

Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşmeye ilişkin soruya da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Normalleşme en çok MHP ve içindeki o iki kişi ile temsil edilen bir odağı rahatsız etti. Normalleşme hukuka uymaksa onların hukuktan büyük kaygıları var. O odaklar MHP’yi belli bir yere çektiler. İktidar ortaklarına rest çektirdiler. Dediler ki CHP ile yürüyün. Bizim bu 22 yılın sonunda AKP ile yürüyecek bir yolumuz olamaz. Dün Sayın Cumhurbaşkanı da şunu söyledi zaten. Muhalefet ile ittifak olmaz. Muhalefetten diyalog olur. Belli konularda uzlaşma olur dedi. Siyasetin normali budur dedi. Ben de haftalardır bunu söylüyorum. Bir masa varsa etrafında oturunca bu masa ya ittifak masası olacak ya da devrilecek savaş çıkacak. Siyaset böyle bir yer değil. Bazen rakibinizle oturur müzakere edersiniz. Bazen katkı sağlarsınız, başka bir şeydir. İktidar iktidarlığını yapacak. Ne isteniyor. Ne yapacak? Enflasyonu düşürecek, hayat pahalılığını düşürecek, işsizlere iş bulacak. Yoksulları bu cendereden kurtaracak. Yapabiliyor mu? Yapamıyor. Görünen o. Yapamıyor. Muhalefet muhalefetini yapacak. Ne yapacak? Bu toplum kesimlerinin sesi olacak. Onların dertlerini anlatacak. Maaşlarına zam isteyecek. Meclis’te mücadele. Olmadı mitingler yapacak, yollara düşecek, sesini duyuracak. Muhalefet görevini yapıyor mu? Vatandaşa bakarsanız, anketlere muhalefet görevini yapıyor.

"MHP, AKP’nin bu ülkeye yaşattığı her şeyin ortağıdır"

Görevimizin en önemli süreçlerinden bir tanesi pazar günü Kocaeli’nde yapacağımız büyük emek mitingidir. Biz geçinemiyoruz diyen herkesin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu şartlar altında normalleşmeden rahatsız olan bir parti ve onun restine karşılık onun gönlünü yapmak isteyen ittifak ortağı dün birbirlerine olumlu mesajlar verdiler. Zaten doğrusu budur. MHP, AKP’nin bu ülkeye yaşattığı her şeyin ortağıdır. AKP de bugünkü ekonomik krizin müsebbibidir. Çözemiyorlarsa, vatandaş daha fazla sabretmez. Erken seçim gelir. Halkın iktidarı kurulur. Herkesin yüzü güler. Bundan sonraki süreçte devam eder. O süreçte de birinci partinin, iktidar partisinin genel başkanı olarak ben siyasette artık her şeyin normal ilerlemesi için üzerime düşen her şeyi yaparım. Muhalefet ile de her türlü diyalogu kurarım. Bayramlarda yine bayramlaşırız. İhtiyaç olduğunda yine görüşürüz. Kimseyi itmeyiz, kakmayız. Normali budur. Türkiye’yi 20 yılda getirdikleri süreç, ya benimlesin ya da düşmanımsın. Masada değilsek birbirimize ateş açalım. El bombası atalım. Hakaret edelim. 5 Kasım gününden itibaren Erdoğan’a bir hakaretim yok. Bir tane de hakaret duymadım. Bir dava açmadım, bana da bir dava açılmadı. Hakaret davasının havada uçuştuğu bir ülkeden bu ülkenin vatandaşları memnun değil. Bu şartları dayatan MHP’nin çok arzuladığı o gerginlik siyasetini de bu ülke hak etmiyor. O oyunlara gelmeyiz. İstedikleri kadar gersinler, tehdit etsinler sakinliğimizi koruruz. Diyeceğimizi söyleriz. Sözden bir kelime geri, durduğumuz yerden bir adım geri, pozisyonumuzdan bir santim aşağı durmayız. CHP özgüvenli siyasetine devam ediyor. Ben meselenin oturduğu zeminden son derece memnunum.'' 

"Erdoğan'ın kelimelerini 'bunu MHP’ye mi diyor' diye bir okuyun"

CHP Genel Başkan Özgür Özel, siyasette gerginlik istemeyen bir tutum sergilemesi hakkında, “Bu yeterince görülüyor. Sayın Erdoğan’ın bazı kelimelerini acaba 'bunu MHP’ye mi diyor' diye bir okuyun. Ben hep öyle yaparım. Çok faydasını görüyorum" dedi.

 


10 PKK/YPG’li terörist öldürüldü

Büyükşehir Belediyesi Dans Festivali düzenledi

AKP'de görevden almalar devam ediyor

Geçici Koruyucu Aile Modeli 30 pilot ilde uygulanacak

AKP'Lİ BELEDİYE'NİN ATATÜRK'E SAYGISIZLIĞINI CHP'Lİ BAŞKAN KALDIRDI

Özgür Özel'den ''gri liste'' açıklaması

Sinan Ateş cinayeti davasının ilk duruşması 1 Temmuz'da...

Kaçak midye avcılarına operasyon

16 bin nüfuslu Şenkaya Belediyesi'nin borcu 108 milyon lira olarak açıklandı

29 milyon aracın 6 milyonunun zorunlu sigortası yok

Muratpaşa’da LGS başarısı

Kabotaj Bayramı’nda plajlara mavi bayrak

MANAVGAT ÇOLAKLI HALK PLAJI AÇILDI

Benzin ve motorine beklenen zam geldi

27 ilde 'Sibergöz-47' operasyonu: Hesaplarında toplam 21 milyar TL işlem hacmi bulunan 97 şüpheli yakalandı!

4 bin 303 hakim ve savcının atamalarına ilişkin HSK kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

ATSO BAŞKANI ALİ BAHAR: GRİ LİSTEDEN ÇIKILMASI ÜLKE İTİBARINI YÜKSELTECEK

Koza-İpek Holding’e ait iki köşk 1.1 milyar TL’ye satıldı

LGS'de 352 öğrenci 500 tam puan aldı

Bakan Yerlikaya: 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi, 75 şüpheli yakalandı

Kapanan şirket sayısında büyük artış oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Beşar Esad' açıklaması: Ailece görüştük, yine görüşürüz

Elektrik fiyatlarına büyük zam!

Çevre Bakanlığı'ndan yeni uygulama

İbrahim Halil Oral İYİ Parti'den istifa etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Milli Meclisi feshetti

İstanbul'da 'Dubai post makinesiyle kara para' operasyonu: 12 gözaltı

Sağlıklı yaşam için ASFİM’e

BAŞKAN KOTAN ESNAFI YALNIZ BIRAKMIYOR

‘Likya Gençlik Değişimi' Başkentli ve Antalyalı gençleri buluşturdu

Yükleniyor

Bolivya'da darbe girişimi

Ukrayna Barış Zirvesi ortak bildirisinden Patrikhane ismi Ankara'nın tepkisi üzerine çıkarıldı

Rusya’da sinagog ve kiliseye saldırı: 9 kişi öldü

Almanya'nın büyüme tahmini iki katına çıktı

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'daki baskınlarda 20 Filistinliyi gözaltına aldı

Gazze'de can kaybı 37 bin 431'e çıktı!

Mesika'da Belediye Başkanı Öldürüldü!

Resmi açıklama: Çok sayıda İsrail askeri Refah'ta öldü

ABD'den Rusya'ya yeni ekonomik yaptırımlar devrede

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Harris: “Gazze’de çocuklar açlıktan ölüyor”

Dünyaca ünlü oyuncu Woody Harrelson Datça'da

Yeni İnci’den 60.yıla özel defileli gala

Usta oyuncu Ahmet Uğurlu son yolculuğuna uğurlandı

Ünlü şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti

İstanbul’da festival mevsimi başladı

Models of Turkey Güzellik Yarışması Başvuruları Başladı…

Muratpaşa’da nikah yoğunluğu

Entübe edilen Kadir İnanır'dan iyi haber

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Kadınlar yaşadıklarını tiyatroyla anlattı

Bakan Yerlikaya: 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi, 75 şüpheli yakalandı

Sağlıklı yaşam için ASFİM’e

Veteranlar badminton şenliği başladı

TÜRKİYE BAŞARDI. Euro 2024'te Son 16'dayız

MANAVGAT BELEDİYESPOR KULÜBÜ'NDE YENİ BAŞKAN NİYAZİ NEFİ KARA SEÇİLDİ

Kepez’in basketbolcuları bayramda da yeni sezon için çalıştı

Arda Güler: 'Türk'e durmak yaraşmaz'

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda günün sonuçları

Filenin sultanları voleybol kurslarını doldurdu

Ali Koç üçüncü kez Fenerbahçe başkanı

10 PKK/YPG’li terörist öldürüldü

Büyükşehir Belediyesi Dans Festivali düzenledi

Geçici Koruyucu Aile Modeli 30 pilot ilde uygulanacak

AKP'Lİ BELEDİYE'NİN ATATÜRK'E SAYGISIZLIĞINI CHP'Lİ BAŞKAN KALDIRDI

Kaçak midye avcılarına operasyon

16 bin nüfuslu Şenkaya Belediyesi'nin borcu 108 milyon lira olarak açıklandı

29 milyon aracın 6 milyonunun zorunlu sigortası yok

MANAVGAT ÇOLAKLI HALK PLAJI AÇILDI

Benzin ve motorine beklenen zam geldi

27 ilde 'Sibergöz-47' operasyonu: Hesaplarında toplam 21 milyar TL işlem hacmi bulunan 97 şüpheli yakalandı!

Ticaret Bakanlığı, otomotiv ticaretinde 6 ay - 6 bin kilometre düzenlemesinin süresini uzattı

Mehmet Yiğiner'den Fevzi Apaydın'a zor sorular

Anadolu Isuzu İhracat Başarısıyla Aldığı Ödüllerine Bir Yenisini Daha Ekledi

Sinan Ateş soruşturmasında 17 kişi için ek iddianame hazırlandı iddiası

Taksilere takılacak olan kamera sisteminde rant kavgası mı var?

Mayıs ayı poliçelerinde azami artış oranı belli oldu

Alkan’dan Ankara’ya “Korsanla Mücadele” Çıkarması

kamu taşınmazı son sürat satışlar

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başladı

EN ÇOK OTOMOBİL HANGİ İLİMİZDE?

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16