9961,34%1,33
35,33% -0,09
36,32% -0,84
3016,49% 1,08
4856,23% 0,83
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) üyeleriyle “doğrudan temas” kurduğunu, Batılı ve Arap devletlerinin ve Türkiye'nin de birleşik ve barışçıl bir Suriye'ye destek verdiğini söyledi
ABD, Türkiye, AB ve bazı Arap ülkelerinin temsilcileri dün Ürdün'ün Akabe kentinde Suriye konusunda görüşmelerde bulundu. Ürdün'de bir araya gelen ABD, Türkiye, AB ve bazı Arap ülkelerinin temsilcisi, Suriye’de muhaliflerin başını çektiği HTŞ’nin Beşar Esad yönetimini devirmesinin ardından "kapsayıcı ve mezhepçi olmayan" yeni bir hükümet kurulması çağrısında bulundu.
Blinken: "Geçiş süreci ilerlerse, biz de yaptırımları ve diğer tedbirleri gözden geçireceğiz"
Ürdün’deki görüşmelere katılan Blinken, ABD'nin Suriye'deki HTŞ üyeleriyle "doğrudan temas" kurduğunu, Batılı ve Arap devletlerin yanı sıra Türkiye'nin de birleşik ve barışçıl bir Suriye'ye destek verdiğini söyledi. "HTŞ ve diğer taraflarla temas halindeydik" diyen Blinken, temasların nasıl gerçekleştiğini belirtmedi. Blinken’ın bu yorumu, Washington'un 2018 yılında HTŞ örgütünü "terörist" olarak tanımlamasına rağmen geldi.
Blinken, ayrıca "Son günlerde duyduğumuz bazı olumlu sözleri takdir ediyoruz, ancak önemli olan sürekli eylemdir. Eğer geçiş süreci ilerlerse, biz de çeşitli yaptırımları ve aldığımız diğer tedbirleri gözden geçireceğiz" dedi.
"Suriye nihayet on yıllardır süren izolasyona son verme şansına sahip" ortak açıklaması
Ürdün'deki toplantının ardından yapılan ortak açıklamada ABD, Türkiye, AB ve Arap ülkelerinden diplomatlar, "tarihlerinin bu kritik noktasında Suriye halkına daha umutlu, güvenli ve barışçıl bir gelecek inşa etmeleri için tam destek verdiklerini" teyit ederek, Suriye’de, "insan haklarına saygılı, kapsayıcı, mezhepçi olmayan ve temsili bir hükümetin şeffaf bir süreçle kurulması" için bir geçiş dönemi çağrısında bulundu. Açıklamada, "Suriye nihayet on yıllardır süren izolasyona son verme şansına sahip" denildi.
İngiliz medyası: "Türkiye, Suriye'deki çatışmalarda önemli bir oyuncu olmuştur"
İngiliz medyasında, Türkiye’nin, Suriye'deki iç savaşın başlarında, Şam’daki Türk Büyükelçiliğinin kapatılmasından 12 yıl sonra Büyükelçiliğini yeniden açtığı belirtilerek, Türkiye’nin bölgedeki konumu ve rolüne ilişkin yorumlar da yapıldı. Haberlerde, "Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısında önemli bir nüfuza sahip olması, buradaki silahlı grupları finanse etmesi ve Esad'ı deviren saldırıya öncülük eden HTŞ ile çalışma ilişkisini sürdürmesi nedeniyle Suriye'deki çatışmalarda önemli bir oyuncu olmuştur" ifadeleri kullanıldı.
Suriye konusunda diplomatik yaklaşımlar
İngiliz medyasına konuşan ve ismi açıklanmayan Katarlı bir diplomat, Körfez emirliğinden bir heyetin bugün Suriye'yi ziyaret ederek, yardım ve büyükelçiliğin yeniden açılması konularında görüşmeler yapmak üzere geçici hükümet yetkilileriyle bir araya geleceğini söyledi. Diğer Arap devletlerinin aksine Katar, 2011'de Esad'la yaşanan kopuşun ardından Suriye yönetimiyle diplomatik ilişkilerini hiçbir zaman yeniden kurmadı.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Ürdün'deki görüşmelere katılanları insani yardım sağlamaya ve "devlet kurumlarının çökmemesini" temin etmeye çağırdı.
Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Kaja Kallas da Ürdün'de yaptığı açıklamada, Suriye'nin en büyük yardım sağlayıcısı olan blokun "Suriye'nin yeniden inşası ve imarı ile ilgilendiğini" belirtti.
Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Başkanı Mazlum Kobani de dün SDG’ye bağlı kişilere, "Suriye diyaloğuna olumlu yaklaşmaları" çağrısında bulundu.