10642,60%-0,43
40,53% -0,48
47,61% -0,42
4352,92% -1,37
6999,67% -0,32
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde 300 baz puan indirime giderek faizi yüzde 46'dan yüzde 43'e çekti. Kararın ardından değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, faiz indiriminin piyasalar tarafından beklenen bir adım olduğunu belirterek, enflasyonla mücadelede kontrollü geçiş sürecinin devam ettiğini gösterdiğini ifade etti. Hacısüleyman, “TCMB, politika faizini 300 baz puan indirerek yüzde 46’dan yüzde 43’e düşürmesi enflasyonla mücadelede kontrollü geçiş sürecinin devam ettiğinin göstergesidir. Bu karar piyasa beklentileri ile uyumlu olsa da sanayicimiz ve yatırımcımız hala yüksek finansman maliyetleri ile karşı karşıyadır” dedi.
“POZİTİF REEL FAİZ ALANI RASYONEL KULLANILDI”
Başkan Hacısüleyman, faiz indirim kararının rasyonel olduğunu ancak bunun para politikasında bir yön değişikliği olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü;
“Merkez Bankamızın bugünkü faiz indirimi kararı, pozitif reel faiz ortamının sunduğu sınırlı bir fırsat alanını değerlendirmek anlamında rasyonel bir adımdır. Ancak bunun, para politikasının yön değiştirdiği değil, kontrollü bir geçiş döneminin parçası olduğunu söylemek daha yerinde olacaktır.”
KÜRESEL RİSKLER VE KORUMACILIK UYARISI
Başkan Hacısüleyman, küresel ekonomik görünümün Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için önemli riskler barındırdığına da dikkat çekerek, “Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra özellikle ABD'nin, AB, Çin ve Brezilya gibi ülkelere yönelik uyguladığı ticaret kısıtlamaları, küresel tedarik zincirlerini tehdit ederken, maliyet artışlarını ve arz sıkıntılarını da beraberinde getirmektedir” ifadelerini kullandı.
Tüm bu gelişmelerin, TCMB’nin karar alırken yalnızca iç dinamikleri değil, küresel dalgalanma potansiyelini de göz önünde bulundurmasını zorunlu kıldığını belirten Başkan Hacısüleyman, enflasyonun dış kaynaklı bileşenlerinin güçlü olduğu bir süreçte ihtiyatlı ve veriye dayalı bir politika yaklaşımının önemine dikkat çekti.
“YAPISAL POLİTİKALARLA DESTEKLENMELİ”
TCMB’nin karar metninde finansal koşulların dezenflasyona katkı sunduğu ve piyasa gelişmelerinin yakından takip edileceği belirtilirken, Başkan Hacısüleyman iş dünyasına da uyarılarda bulundu. İç talebin dengelenmesi ve fiyat istikrarının sağlanması açısından para politikasının yapısal politikalarla desteklenmesi gerektiğini belirten Hacısüleyman, “İş dünyası olarak bizler de bu süreçte yatırımlarımızı ve finansal planlamamızı anlık kararlar yerine ihtiyatlı ve uzun vadeli perspektifle yönetmeye devam etmeliyiz” dedi.
“RAKAMLAR KADAR TOPLUMSAL ETKİ DE ÖNEMLİ”
Faiz kararlarının reel ekonomi ve hane halkı üzerindeki etkilerinin de dikkate alınması gerektiğine değinen ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, şunları kaydetti:
“Faiz indirimleri yalnızca rakamsal düzeyde değil, reel ekonomiye ve toplumun geneline yansıyan etkileriyle anlam kazanır. Gelir dağılımında belirgin bir iyileşme sağlanmadan atılan bu tür adımların geniş kitlelerce hissedilmesi güçtür. Türkiye, hâlâ politika faizinin en yüksek olduğu ikinci, enflasyonun en yüksek olduğu ilk beş ülkeden biridir. Bu tablo, finansal istikrar sağlanmadan yapılacak her gevşemenin sınırlı etki yaratacağını göstermektedir.”
Yüksek finansman maliyetlerinin sanayici ve yatırımcıyı zorladığını