• BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

İhracatta ‘imaj güçlendirme’ dönemi başlıyor

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) 4. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi ve 10. kuruluş yılını kutladı.

EKONOMİ 19.04.2024 12:58:00 0
İhracatta ‘imaj güçlendirme’ dönemi başlıyor

Olağan Genel Kurul'da ikinci kez başkan seçilen Talha Özger derneğin aynı zamanda 10. kuruluş yılının olduğunu belirterek, "EVSİD olarak yeni dönem hedefimiz ihracat artışından çok birim ihracat değerimizi arttırmak. Sadece yeni pazar değil, daha karlı yeni pazarlar aramalıyız. Daha büyük ve daha profesyonel organizasyonlar gerçekleştirmeli ve ülke imajımızı güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı. Sivil toplum örgütlerimize de her anlamda sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, "Küreselde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, ülkemizin önü açık. İyi çalışırsak, doğru adım atarsak, tüm sorumluluğu ve sorumsuzluğu ötekinde aramaktan vazgeçersek, şikayet yerine gayret edersek biz bu süreçleri aşarız." dedi.

 

2023 yılını 3,2 milyar dolar ihracatla kapatan ev ve mutfak eşyaları sektörünün çatı STK’sı EVSİD’in 4. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Talha Özger'in ikinci kez başkan seçildiği toplantı sonrası yeni yönetim kurulu ve sektör temsilcilerinin katılımı ile derneğin 10. kuruluş yılı kutlandı.  Genel kurul ve 10. kuruluş yılı etkinliğine; İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu,  İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak, Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği (PAGÇEV) Başkanı Yavuz Eroğlu ve sektör temsilcileri yoğun katılım sağladı.

 

2024-27 dönemi için ikinci kez başkan seçilen Talha Özger, yeni yönetim olarak 2024 yılı için planlarını yılın başında yaptıklarını ve ilk etkinliğin 27-28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Invitation Only olacağını yineledi. Kuruluşta, kurulduktan sonraki gelişim süresinde de derneğin tüm sektör firmalarının, Ticaret Bakanlığı'nın ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarının çok büyük olduğunu ifade eden Özger, 2 yılı pandemi ile geçen 10 yıllık sürede EVSİD olarak 28 ülkede 48 faaliyet gerçekleştirdiklerini belirtti. Yurtdışı heyetler, alım heyetleri, eğitimler, sivil toplum kuruluşları ile birlikte gerçekleştirilen projelerle dolu 10 yılı geride bıraktıklarını belirten Özger, "Kuruluşumuzda yurt içi fuarlarla ilgili sıkıntı yaşanıyordu, fuar organize ederek sektörü bölmek yerine farklı olarak Invitation Only konseptini hayata geçirdik. Daha sonrasında Invitation Only konseptini yurt dışına taşıdık ve Kolombiya modeliyle Ticaret Bakanlığı tarafından en iyi uygulama örnekleri arasına seçilerek ödüllendirildik.  Rakip olsak da birliktelik mottosuyla hep birlikte tabiri caizse gidilmedik pazar bırakmadık. Tüm faaliyetlerimizde firmalarımızın yeni müşteriler kazanmalarını ve ihracatlarının artmasını hedeflerken ülke imajımızın da güçlenmesine gayret gösterdik." dedi.

 

“HEDEF İHRACAT BİRİM DEĞERİNİ ARTIRMAK”

 

EVSİD olarak yeni dönem hedeflerinin ihracat artışından çok birim ihracat değerini arttırmak, sadece yeni pazar değil daha karlı yeni pazarlar aramak olduğunun altını çizen Özger, "Daha büyük ve daha profesyonel organizasyonlar gerçekleştirmeli ve ülke imajımızı güçlendirmeliyiz.  Amacımız Türk Ev ve Mutfak Eşyaları sektörünün küresel bazda rekabet gücünü arttırmak ve hem ihracat hacmimizi hem de birim ihracat değerimizi yukarıya taşıyabilmek." dedi.

 

İLK ÇEYREK İHRACATINDA YÜZDE 3'LÜK DÜŞÜŞ

 

İhracat rakamlarının pandemi sonrası beklenenin üzerinde artmış olsa da tüm pazarlardaki daralmaya paralel olarak 2022 ve 2023 yılları ihracatında daralma yaşadıklarını ifade eden Özger, "2023 yılında yüzde 4,8’lik daralmaya karşın küresel bazda Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda’nın ardından 5. büyük ihracatçı olarak yerimizi korumayı başardık. 2024 yılı ilk 3 aylık verileri de ihracattaki düşüşün devam ettiğini gösteriyor, 2024 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı da yüzde 3’lük düşüşle 792 milyon dolar olarak gerçekleşti. En büyük pazarımız yüzde 42 ile Avrupa, yüzde 23 ile Ortadoğu ve yüzde 17 ile Afrika." ifadelerini kullandı.

 

EVSİD'İN EN ÖNEMLİ ORGANİZASYONU: INVITATION ONLY

 

2016 yılında başlayan Invitation Only etkinliğinin sektörü yurt dışında tanıtmak için en önemli organizasyon olduğunu vurgulayan Özger, "Bugün itibarıyla etkinliğimize 1 aydan fazla süre kalmış olmasına rağmen 102 alıcı kaydını almış bulunuyoruz. Bu sayı etkinliğe kadar 150 ve üzerine çıkacaktır. Hedefimiz Türk katılımcı sayısının 2 katı alıcıyı İstanbul’a getirmek ve her firmamızın maksimum sayıda görüşme gerçekleştirmesi." ifadelerini kullandı.

 

"EVSİD BU SEKTÖRÜN SİGORTASI"

 

Derneğin 10. yıl etkinliğinde konuşan EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, 3 yıl boyunca görev alacak yönetimi tebrik ederek, "Bu derneği kurmadan önce; aslında ‘biz’ yoktuk. STK’larda bizi kim temsil ediyor bilmiyorduk. Biz masada değil menüdeydik. Şimdi her yerde temsilcimiz var. Artık biz bir gücüz ve EVSİD bu sektörün sigortasıdır." ifadelerini kullandı.

İçinden geçtiğimiz süreçte; teknolojinin son derece hızlı geliştiği bu dönemde dünyada da bir dönüşümün olduğunu kaydeden Önder; "Sanattan topluma, üretimden ihracata bir dönüşümün yaşandığını idrak etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bir yandan ticaret koridorları ve serbest ticaret anlaşmaları imzalanırken; diğer tarafta tarife dışı engelleri ve ithalat yasaklarını yaşıyoruz. Küreselleşme kavramı ortaya çıktığından bu yana küresel ticaretteki en sert önlemlerin alındığı bir dönemdeyiz. BRICS gibi alternatif kurumların, küresel güney, yeşil duvar, frendly shoring, near shoring, reshoring, China+1 gibi alternatif kavramların daha çok duyulduğu zamanı yaşıyoruz. Tüm bu süreçlerde kamunun, sivil toplumun, firmalarımızın üzerine düşen önemli görevler var. Tabi ki sahada rekabet içinde olacağız; lakin çıkarlarımız için aynı masada oturabileceğiz." dedi.

 

“REKABERLİK İLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Burak Önder sözlerini şöyle sürdürdü;

"Rekaberlik felsefesi ile yolumuza devam etmek zorundayız. Rekabet içinde iş birliği. Nasıl ki hükümetimizden pragmatik bir dış politika ve ekonomi politikası bekliyor ve istiyorsak, bizim de iş dünyası olarak pragmatik politikalar izlememiz gerekiyor. Türkiye sanayisini ve ihracatını bu dönüşüme hazırlayabilmek kamunun olduğu kadar bizlerin de görevi. Üreticilerin mali yapılarının güçlenmesi arzu ettiğimiz Ar-Ge, inovasyon, tasarım, dijitalleşme gibi konularda önemli bir eşik olacaktır.

 

Bunların yanında sanayimizi, dijital dönüşüme hazırlamak, otomasyon ve verimlilik konularında KOBİ’lerimizi güçlendirmek önemli. Sanayicimizin dijital kaslarını güçlendirmek ve her alanda verimliliğini artırabilmek Türk sanayisi için kritik bir eşik olacaktır. Artık kur, faiz, enflasyon, enerji fiyatları gibi sonuçların değil, süreçlerin ele alınmasının, sanayicimizin önündeki yapısal sorunların çözülmesinin, bununla ilgili gündem yaratılmasının önemli olacağı düşüncesindeyiz. Sivil toplum örgütlerimize de her anlamda sahip çıkmalıyız. İş dünyası olarak, ödevlerimizi iyi yapmalı, dünyadaki bu dönüşüme hazır olmalıyız. Küreselde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, ülkemizin önü açık. İyi çalışırsak, doğru adım atarsak, tüm sorumluluğu ve sorumsuzluğu ötekinde aramaktan vazgeçersek, şikayet yerine gayret edersek biz bu süreçleri aşarız."

 

 

 


Kızamığa karşı önlem alın

Yaz aylarında sık kullanılan deodorant ve roll-on kansere yol açar mı?

Mayıs ayı poliçelerinde azami artış oranı belli oldu

“Mahzen-36” operasyonu: 42 gözaltı

Bahis sitelerine operasyon

Muhammed Al Nahyan Öldü!

BAŞKAN KOTAN, 1 MAYIS'TA MEYDANDAYDI

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MÜSAVAT DERVİŞOĞLU ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

MANAVGAT’A ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA’DAN İSTANBUL’DAKİ POLİSLERE “1 MAYIS” TEŞEKKÜRÜ: “SİZLERLE İFTİHAR EDİYORUM”

İSTANBUL'DA YILLIK ENFLASYON YÜZDE 78,81 OLDU

BAŞPEHLİVANLAR GÜREŞLERE HAZIRLANIYOR

Köylerde Genç Nüfus Azalıyor, Tarım Sektörü Alarm Veriyor

ALİ BAHAR: “KIDEM TAZMİNATI FONU KURULMALIDIR”

MERAL AKŞENER GÖREVİ DEVRİŞOĞLU'NA DEVRETTİ

Dr. Demir uyardı: “Çocuklarınızı güneş ışınlarından koruyun”

DEAŞ’A YÖNELİK OPERASYONDA 41 KİŞİ YAKALANDI

ÖZGÜR ÖZEL, SARAÇHANE’DEN AYRILDI

ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKİYE'DEKİ TÜM EMEKÇİLERE SESLENİYORUZ; ANAYASAL HAKKINIZDIR, SENDİKALARDA ÖRGÜTLENİN"

SARAÇHANE'DE BİBER GAZLI MÜDAHALE

ÖZGÜR ÖZEL:“TEDBİRLER, ÖZGÜRLÜĞÜ FEDA EDER NİTELİKTE. TAKSİM ÖZGÜR OLANA KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ ”

Yuvalılar istedi Başkan Böcek talimat verdi

Lara Birlik mesire alanı yaza hazırlanıyor

Bahçede Yaşam Var’da gündem tekstil

Kepez’in Vekili 1 Mayıs’ta işçinin yanında

MMO’nun Bucak Ziyaretinde Gündem Su Kıtlığı

KONYAALTI’NDA BEBEK GÜNLERİ

BAŞKAN KOTAN, İŞÇİ BAYRAMI SABAHINDA GÜNE İŞÇİLERLE BAŞLADI

FBI bütün dünyada kırmızı bültenle arıyordu İstanbul’a yerleşmiş

1 Mayıs'ta ne oldu ? 1 Mayıs’ın Doğuşu ve Anlamı

Yükleniyor

Muhammed Al Nahyan Öldü!

İsrail Polisi Türk Vatandaşını Öldürdü

VASYL BODNAR: RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ETTİĞİ SANİYEDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Hamas lideri Haniye'den İsmailağa Cemaati'ne taziye ziyareti

HOLLANDA'NIN "KRAL GÜNÜ" ANKARA'DA KUTLANDI

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, GAZİANTEP'TE GAZİKENT İLKOKULU'NU ZİYARET ETTİ

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul'da: Ekrem mamoğlu'nu ziyaret etti

ÖZGÜR ÖZEL: BU BİR ZAFER DEĞİL, GÖREVDİR.

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı

Ünlü şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti

İstanbul’da festival mevsimi başladı

Models of Turkey Güzellik Yarışması Başvuruları Başladı…

Muratpaşa’da nikah yoğunluğu

Entübe edilen Kadir İnanır'dan iyi haber

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Kadınlar yaşadıklarını tiyatroyla anlattı

96. Oscar ödüllerine 'Oppenheimer' ile Gazze çağrısı damga vurdu

Konyaaltı’nda Kadın Oyunları Festivali başladı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDEN  WONDERLANDE DEFİLESİ

BAŞPEHLİVANLAR GÜREŞLERE HAZIRLANIYOR

KUMLUCA’DA BAŞPEHLİVAN FATİH ATLI OLDU

MANAVGAT BELEDİYESİ SATRANÇ TURNUVASINA REKOR KATILIM

MANAVGAT BELEDİYESPOR GALİBİYET SERİSİNE DEVAM EDİYOR

Kepez’in hentbolcuları durdurulamıyor

HAKURK 'TA 2 PKK'LI, BARIŞ PINARI BÖLGESİNDE 1 PKK/YPG'Lİ TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu üst üste 3. kez Avrupa şampiyonu

23 NİSAN SATRANÇ TURNUVASI MANAVGAT’TA BAŞLADI

Kepezli Osman Yunanistan yolcusu

23 Nisan Futbol Turnuvası heyecan kattı

“Mahzen-36” operasyonu: 42 gözaltı

Köylerde Genç Nüfus Azalıyor, Tarım Sektörü Alarm Veriyor

SARAÇHANE'DE BİBER GAZLI MÜDAHALE

BAŞKAN KOTAN, İŞÇİ BAYRAMI SABAHINDA GÜNE İŞÇİLERLE BAŞLADI

FBI bütün dünyada kırmızı bültenle arıyordu İstanbul’a yerleşmiş

1 Mayıs'ta ne oldu ? 1 Mayıs’ın Doğuşu ve Anlamı

Şırnak'ta Askeri araç kaza yaptı :1 Asker Şehit Oldu 3 Asker Yaralı!

YERLİKAYA: "TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPAN VE 1 MAYIS GÜNÜNÜ PROVOKE ETMEYE YÖNELİK HAZIRLIK İÇERİSİNDE OLAN 58 ŞÜPHELİ YAKALANDI"

6 ilde Mahzen-35 operasyonu: 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi

SİME-SEN'E YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜK SORUŞTURMASI

Mayıs ayı poliçelerinde azami artış oranı belli oldu

Alkan’dan Ankara’ya “Korsanla Mücadele” Çıkarması

kamu taşınmazı son sürat satışlar

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başladı

EN ÇOK OTOMOBİL HANGİ İLİMİZDE?

Zafer Partisi'nin İstanbul adayı Azmi Karamahmutoğlu

Konyaaltı'nda Büyük maraton sona erdi

CHP'nin belediye başkan adaylarını açıklayacağı tarih belli oldu

Trafikte bunu yapan yandı! İşte trafik cezaları

Togg'a büyük zam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16