• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

ALİ BAHAR: TARIMDA BÜYÜME ÇOK ZAYIF

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nun mart ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

EKONOMİ 27.03.2024 13:46:00 0
ALİ BAHAR: TARIMDA BÜYÜME ÇOK ZAYIF

 

 

Büyüme verilerinde tarım sektörünün daralmış olmasının düşündürücü olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Mevsimsel faktörlerin olumsuz etkilerini kabul etmekle birlikte, tarım sektöründe küçülmeyi anlamak mümkün değil. Uzun bir süredir tarımda büyüme çok zayıf seyrediyor. Son 20 yılda Türkiye ekonomisi yüzde 180 büyürken, tarımda büyüme sadece yüzde 66 olmuştur. Türkiye’nin enflasyondan sonra en önemli ekonomik sorunu tarımsal üretimdir” dedi.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nun mart ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Meclis toplantısının ardından meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve Antalya protokolü iftar programında bir araya geldi. Gündem maddelerinin okunmasının ardından mecliste sektörel konular görüşüldü. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Oda faaliyetlerinin yanı sıra, Antalya, tarım, ekonomi ve 31 Mart seçimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Rusya’da yaşanan saldırıda hayatını kaybedenlere taziyelerini ileterek konuşmasına başlayan Bahar, "23 Mart akşamı, Masum insanları hedef alan korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyor, Rusya halkına ve şehrimizde yaşayan Rus vatandaşlarımıza taziyelerimi iletiyorum" dedi. 

 

EKONOMİDE ARTIŞ KADIN İSTİHDAMI İLE MÜMKÜNDÜR

Kadınların iş hayatındaki istihdama verdikleri önemi vurgulayan ATSO Başkanı Ali Bahar; “2023 itibarı ile 85 milyonu aşan nüfusumuzun yarısını kadınlar oluşturuyor. 42,5 milyon kadınımızın 33 milyonunu da, çalışma çağındakiler oluşturuyor. Bunların 12 milyonu ise çalışan ya da çalışmak isteyen kadınlar. 12 milyon, Türkiye’de şimdiye dek görülen en yüksek “kadın işgücü” hacmidir. Kadınlar işgücü piyasasında hiç bu kadar yüksek bir temsil gücüne sahip olamamıştır. Yirmi yıl önce kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 19 iken, bugün yüzde 36’ya ulaşmış durumdadır. Ancak bu yeterli değildir. Bugün OECD ülkelerinde oran yüzde 60 seviyelerindedir. Kadın istihdamında meydana gelen «bir birimlik artış» ekonomik büyümeyi 0.95 birim arttırmaktadır. Yani ekonomide 10 puan artış, ancak kadın istihdamının yüzde 60 seviyelerine gelmesi ile mümkün görünmektedir. Biz ATSO olarak kadın istihdamında öncü olmayı hedefliyoruz. Her yıl istihdam ettiğimiz kadın çalışan sayımızı arttırıyoruz. Odamızdaki toplam 119 personelin 62’si kadındır.”

 

KÜÇÜLMEYİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Turizmde sezonun erken başlayacak olmasını, bu yılın iyi geçeceğinin bir göstergesi olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Ön rezervasyonlar gayet yüksek bir oranda ilerliyor. Ziyaret ettiğimiz Almanya ve Rusya fuarlarında da bunu gördük. Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 4, yıl genelinde yüzde 4,5 büyüdü. Tarım sektörünün daralmış olması bizi düşündürdü. Mevsimsel faktörlerin olumsuz etkilerini kabul etmekle birlikte, tarım sektöründe küçülmeyi anlamak mümkün değil. Uzun bir süredir tarımda büyüme çok zayıf seyrediyor. Son 20 yılda Türkiye ekonomisi yüzde 180 büyürken, tarımda büyüme sadece yüzde 66 olmuştur. Türkiye’nin enflasyondan sonra en önemli ekonomik sorunu tarımsal üretim. Bu nedenle tarımsal üretimi ve tarım ekonomisini daha fazla gündemde tutmak gerekiyor. Bu ülkede bir tarım reformu yapılacaksa, Antalya olarak bu konuda öncü ve en çok desteği alan şehir olmalıyız” diye konuştu.

 

‘ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ’

Antalya’nın iş dünyasının enflasyonla mücadeleden başarı ile çıkması için üretim ve tüketim dengesinin yeniden kurulması gerektiğini belirten Bahar, “Para Politikası Kurulu gösterge faizini yüzde 50’ye çıkardı. Merkez Bankası çok yerinde ve cesur bir adım attı. Seçim öncesi bir dönemde atılan bu cesur adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye 2021’in eylülünden, geçen yılki seçimlere kadar farklı bir ekonomi politikası uyguladı. Faizler enflasyonun altına çekildi. Yok inmez dedik, daha da indirildi. Sonuçta kur patladı, enflasyon uçuşa geçti. İç tüketim ülke ekonomisine zarar verecek ölçüde büyüdü. 2023 ortasından bu yana rasyonel politikalara dönüş ile enflasyonu dizginlemek ve TL’deki değer kaybını yavaşlatmak için yeniden faiz artırımları başladı. Ancak enflasyonun düşüşü, çıkışından çok daha yavaş olur. Ekim ayında faiz ve enflasyonda düşüş bekliyoruz” dedi.

 

İHRACAT PERFORMANSIMIZ UMUDUMUZU DESTEKLİYOR

ATSO Başkanı Ali Bahar, “Yılın ikinci yarısına dair umutlarımızı destekleyen bir faktör de ihracat performansımız. İlk iki ayda ithalatımızda kayda değer bir gerileme yaşanırken, ihracatımız yüzde 8,5 arttı. Biz yaz aylarından itibaren ihracatımızda daha güçlü yükselişler görmeyi bekliyoruz. Birincisi Avrupa ekonomisinde büyüme yavaş yavaş güçleniyor. 2024’te geçen yıl binde 5 olan büyümenin yüzde 1’e çıkması bekleniyor. İkincisi Avrupa ülkelerinin PMI endeksleri kademeli olarak toparlanıyor. Üçüncüsü Orta-Doğu ülkelerinde geçen yıl yüzde 2 olan büyümenin bu yıl yüzde 3’e çıkması bekleniyor. Dördüncüsü, Türkiye’de iç talep yavaşlarken ihracata ve yatırıma yönelik krediler destekleniyor. Beşincisi hem ABD’de hem Euro Bölgesinde faiz indirimleri önümüzdeki aylarda başlayacak. Bunlar mal ihracatımızı destekleyeceği gibi hizmet ihracatımızı da destekleyecek. En büyük hizmet ihracatı kalemimiz olan turizm bundan son derece olumlu etkilenecek. Antalya, Türkiye genelinde mal ve hizmet ihracatındaki artıştan en fazla fayda sağlayan şehirlerin başında geliyor. Bu nedenle 2024 için hem Türkiye adına hem Antalya adına son derece umutluyuz.”

 

DENİZ ÜZERİNDE YÜZEN SANAYİ ŞEHİRLERİ 

ATSO Başkanı Ali Bahar sözlerini şöyle sürdürdü, “Dünyayı iyi tanımak, iyi tanımlamak ve iyi planlamak lazım. Şu an dünyada yeni şehirler kuruluyor. Suudi Arabistan’da başlatılan NEOM girişimi ile mega şehirler kuruluyor. Katar'da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde vizyoner turizme uygun şehirler kuruluyor. Suudi Arabistan’da 37 tane sanayi şehri kurmak için çalışmalar yapılıyor. Bazıları deniz üstünde yüzen sanayi şehirleri. Biz şu anda Suudi Arabistan’la ilgili bu konuya önemle değiniyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz ve oradaki imkânlara nasıl ulaşabileceğimiz konusunda gelecekte meclisimizi aydınlatacağız. Sizleri biz oraya götürebiliyorsak, sizlere ihracat yaptırabiliyorsak, o imkânları sizler için uygun hale getirebiliyorsak, işte Ticaret ve Sanayi Odası burada değer katmış demektir. O zaman kendimiz için başarılıyız diyebiliriz. Atso’nun ne işe yaradığını göstermiş olabiliriz.”

 

İSTİHDAM SORUNLARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Sektörlerden gelen nitelikli elemana ilişkin destek taleplerini ve yabancı istihdamı konularının sürekli olarak gündemlerinde olduğunu belirten ATSO Başkanı Ali Bahar, “27 Aralıkta Sayın Vali’mizinde ilgisiyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile Yabancı Çalışan İstihdamına ve Oturma İzinlerine Yönelik Sorunları değerlendirdiğimiz bir toplantı gerçekleştirmiştik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ali Aybey, beni bizzat aradı ve ATSO olarak bizlerin çalışmaları, toplantıları ve Ankara’da sesimizi duyurmamız neticesinde, “2024 Yılında Turizm Sektöründe İstisnalar” uygulanacağını, bunun bizim eserimiz olduğunu söyleyerek bizleri gururlandırdı. 37.Grup Komite üyeleri, İŞKUR tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından, NACE kodunda “fast food” ibaresi geçmesi halinde, bu işletmelerde garsona ihtiyaç olmadığı ve masaya servis hizmeti sunmaya gerek kalmadığı gerekçesiyle, verilen teşviklerden faydalanamadıklarını dile getirmiştir. Biz işverenlere destek isterken, maaş gibi belimizi büken bir konuda, haksız rekabet oluşmaktadır. Bu konunun ilgili bakanlıklara iletilmesi için gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz” dedi. 

 

BARIŞ ELÇİSİ, PROJE KÖPRÜSÜ, BİRLİK VE BERABERLİĞİN TEMİNATI BİZ OLACAĞIZ

Yerel seçimlerle ilgili konuşan Bahar, “Şehirlerimizde kim en büyük hizmeti yapacaksa o adayın başarı kazanmasını umuyoruz. Antalya için öncelikle 2 milyon 700 bin hemşerimize sonra da şehrimizi ziyaret eden hem yerli hem yabancı misafirlerimize en iyi hizmetleri yapacak adayın kazanmasını istiyoruz. Turizmde, hem potansiyel sahibi olduğumuz diğer alanlarda gücümüzü artırmak için birlikte çalışmak için buradayız. 1 Nisan itibariyle kendimize, odamıza biçtiğimiz rol şehrin en önemli ihtiyacı olan birlik ve beraberliktir. 1 Nisan itibariyle şehrimizde seçilmiş tüm başkanlarımızın yanına gidip şehrin barış elçisi, proje köprüsü ve birlik ve beraberliğin teminatı olduğumuzu söyleyeceğiz. Kendimize 1 Nisan itibariyle biçtiğimiz rol budur” diye konuştu.

 

İŞ DÜNYASI İFTAR YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ

Meclis toplantısının ardından meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri iftar programında bir araya geldi. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar’ın ev sahipliğinde, Antalya Valisi Hulusi Şahin’in teşrifleriyle gerçekleştirilen ATSO Geleneksel İftar Yemeği, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, Burdur TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Kumluca TB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Durdaş, Manavgat TSO Yönetim Kurulu Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TÜRSAB Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin, AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu, AESOB Yönetim Kurulu Başkanı Adlıhan Dere, Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, Antalya protokolü, Oda ve Borsa temsilcileri, ATSO Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş dünyasının yoğun katılımıyla ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleşti. İftara katılan iş dünyası temsilcilerinin Ramazan Ayı'nı kutlayan ATSO Başkanı Bahar, “Burada birlikte olmamız vesilesiyle, Ramazan Ayınızın mübarek olmasını diliyor, Bayramınızı şimdiden kutluyorum ve her birinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi. 

 

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER SUNULDU

İftar programı kapsamında misafirlere Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerinde oluşan bir menü sunuldu. Başkan Bahar ve Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil ettirilen geleneksel ürünlerin bulunduğu coğrafi işaretli ürünlere ait stantları ziyaret etti. Antalya’nın coğrafi ve kültürel değerlerinin tescil ettirilmesi ve geleneksel ürünlerin tanıtılması konusunda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Ali Bahar, “Geleneksel ürünlerin coğrafi işaretlerle tescil edilmesi, hem bu ürünlerin niteliğinin korunmasına hem de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlıyor. Odamızın bu konudaki iş birlikleri gelecek nesillere aktarılacak olan kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi için önemli. Antalya’mızın sadece bir turizm merkezi olmadığı aynı zamanda zengin kültürel mirasa sahip bir şehir olarak da tanıtılmasına yardımcı oluyor” dedi.


KDV düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlandı

MERAL AKŞENER VEDA ETTİ

İYİ Parti kurultayı başladı : 4 aday yarışıyor

Yoksulluk sınırı 58 bin lirayı geçti

Zam yağmuru sürüyor. Şarap fiyatlarına zam

Eğitim Gücü Sen okullarda yaşanan güvenlik zafiyetine dikkat çekti

Küçükler doğayı keşfetti

ADALAR BELEDİYESİ MADAM MARTHA KOYU İHALESİNİN İPTALİ İÇİN BAŞVURDU

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir taciri yakalandı

Muhittin Böcek tırpanı fena vuracak..

TOBB açıkladı: Kurulan şirket sayısı azaldı

MEB'İN YENİ MÜFREDATINDA TÜRKÇE DERSİ DEĞİŞİKLİĞİ

Şile Belediyesi AKP’den CHP’ye geçti: Milyonluk borç ortaya çıktı!

Erdoğan: İsrail ile ticareti kestik, kesiyoruz

İSTİKLAL'DEKİ BOMBALAMA OLAYININ SANIĞI AHLAM ALBASHİR BİN 794, YARDIM EDENLER BİN 35 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

MANAVGAT’TA SATRANÇ TURNUVASI HEYECANI

MÜZAKERE DE EDEN, MÜCADELE DE EDEN, YEPYENİ, DİNAMİK, SONUÇ ALAN BİR SİYASET İÇİN YOLA ÇIKTIK

Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının %42’si evlerde çöpe gidiyor

BAŞKAN KOTAN, İLK NİKÂHINI KIYDI

Örgü Bebek Atölyesi kursiyerleri katılım belgelerini aldı

ASAT’tan Gazipaşa’da yoğun mesai

Antalya'da Sineksiz yaz’ için ekipler hem sahada hem eğitimde

İSTANBUL'DA GÖREV SIRASINDA ŞEHİT OLAN EMRAH BÜKE İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

KKTC MECLİSİ'NİN KURDUĞU İNCELEME KOMİTESİ ADIYAMAN'DA İSİAS DAVASINI TAKİP EDECEK

Dünya plastik sektörü İstanbul’da buluşuyor

GENÇLERDE NEDENİ BİLİNMEYEN BAYILMALARA DİKKAT!

MAG’lar şimdi her yere ulaşacak

VASYL BODNAR: RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ETTİĞİ SANİYEDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ

KONYAALTI’NDA GÖNÜLLÜLERDEN RESİM SERGİSİ

Sağlık çalışanlarına yönelik 36 bin atama kararı Resmi Gazete’de

Yükleniyor

VASYL BODNAR: RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ETTİĞİ SANİYEDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Hamas lideri Haniye'den İsmailağa Cemaati'ne taziye ziyareti

HOLLANDA'NIN "KRAL GÜNÜ" ANKARA'DA KUTLANDI

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, GAZİANTEP'TE GAZİKENT İLKOKULU'NU ZİYARET ETTİ

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul'da: Ekrem mamoğlu'nu ziyaret etti

ÖZGÜR ÖZEL: BU BİR ZAFER DEĞİL, GÖREVDİR.

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı

BATI ÜLKELERİNDEN İRAN'A KINAMA

İRAN GENELKURMAY BAŞKANI BAGHERİ: İYONİST REJİM KARŞILIK VERİRSE BİR SONRAKİ OPERASYONUMUZ DAHA BÜYÜK OLACAK

Ünlü şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti

İstanbul’da festival mevsimi başladı

Models of Turkey Güzellik Yarışması Başvuruları Başladı…

Muratpaşa’da nikah yoğunluğu

Entübe edilen Kadir İnanır'dan iyi haber

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Kadınlar yaşadıklarını tiyatroyla anlattı

96. Oscar ödüllerine 'Oppenheimer' ile Gazze çağrısı damga vurdu

Konyaaltı’nda Kadın Oyunları Festivali başladı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDEN  WONDERLANDE DEFİLESİ

Kepezli Osman Yunanistan yolcusu

23 Nisan Futbol Turnuvası heyecan kattı

Kepez’in file sultanları finallere hazır

Günde 688 uyuşturucu olayı yaşandı

ŞAMPİYON FENERBAHÇE OPET

Şampiyon Kepezspor kupasını aldı

Kepezspor taraftarı stadyumdan Kocagöz için 'adalet' istedi

Kepez Belediyesi sponsorluğunda uluslararası şampiyona

Büyük annesinin izinden gidiyor

Şampiyon Kepezspor

İYİ Parti kurultayı başladı : 4 aday yarışıyor

Yoksulluk sınırı 58 bin lirayı geçti

ADALAR BELEDİYESİ MADAM MARTHA KOYU İHALESİNİN İPTALİ İÇİN BAŞVURDU

TOBB açıkladı: Kurulan şirket sayısı azaldı

İSTİKLAL'DEKİ BOMBALAMA OLAYININ SANIĞI AHLAM ALBASHİR BİN 794, YARDIM EDENLER BİN 35 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

MANAVGAT’TA SATRANÇ TURNUVASI HEYECANI

İSTANBUL'DA GÖREV SIRASINDA ŞEHİT OLAN EMRAH BÜKE İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

KKTC MECLİSİ'NİN KURDUĞU İNCELEME KOMİTESİ ADIYAMAN'DA İSİAS DAVASINI TAKİP EDECEK

MAG’lar şimdi her yere ulaşacak

Sağlık çalışanlarına yönelik 36 bin atama kararı Resmi Gazete’de

Alkan’dan Ankara’ya “Korsanla Mücadele” Çıkarması

kamu taşınmazı son sürat satışlar

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başladı

EN ÇOK OTOMOBİL HANGİ İLİMİZDE?

Zafer Partisi'nin İstanbul adayı Azmi Karamahmutoğlu

Konyaaltı'nda Büyük maraton sona erdi

CHP'nin belediye başkan adaylarını açıklayacağı tarih belli oldu

Trafikte bunu yapan yandı! İşte trafik cezaları

Togg'a büyük zam

Kepez’den ilçenin dört bir yanına ‘Mobil Atık Getirme Merkezi’

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16