• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

YETİŞKİNLERE VE SEYAHAT PLANLAYANLARA AŞI TAVSİYELERİ

Her yıl Nisan ayının son haftası “Dünya Bağışıklama Haftası” olarak kutlanıyor. Sağlıklı ve uzun bir insan ömrüne sağlıklı çevre, su ve gıda, antibiyotikler ve aşıların katkısının büyük olduğu biliniyor

SAĞLIK 24.04.2024 16:09:00 0
         YETİŞKİNLERE VE SEYAHAT PLANLAYANLARA AŞI TAVSİYELERİ

Her yıl Nisan ayının son haftası “Dünya Bağışıklama Haftası” olarak kutlanıyor. Sağlıklı ve uzun bir insan ömrüne sağlıklı çevre, su ve gıda, antibiyotikler ve aşıların katkısının büyük olduğu biliniyor. Aşılar hedefledikleri hastalıklara karşı bağışıklık oluşmasına katkıda bulunuyor, pek çok rahatsızlığın ortaya çıkmasını önlüyor veya hafif geçirilmesini sağlıyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda olmak üzere farklı yaşlarda çeşitli aşılar uygulanıyor. Bununla birlikte farklı seyahat rotalarında da belirli aşıların uygulanması toplum sağlığı için önem arz ediyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Funda Timurkaynak ve Memorial Şişli Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Servet Alan, 24-30 Nisan Aşı Haftası’nda aşılamanın toplum sağlığına önemi ile ilgili bilgi verdi. 

 

Aşılama her yıl milyonlarca hayat kurtarıyor 

 

Her yıl önlenebilir hastalıklara devletler tarafından milyarlarca dolar harcanmaktadır.  Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışmada grip, zatürre, zona ve boğmaca gibi aşıyla önlenebilir hastalıklara harcanan para miktarı 26 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Aslında basit aşılarla önlenebilecek bu hastalıklar hem hastanelere hem de doktorlara tedavi çabası ile birlikte hastalara da maliyet olarak dönüş yapmaktadır. 

Zatürre ile gribe bağlı hastaneye yatış ve hayat kaybının 65 yaş ve üzerinde 6 kat kadar arttığı belirlenmiştir. Yaş ilerledikçe zatürre ve gribe bağlı yan etkiler artmakta, ancak zatürre aşısı yapılan kişilerde hastalık daha rahat atlatılmakta ve hastaneye yatış veya ölüm oranı azalmaktadır. 

Zatürre aşısı özellikle 65 yaş ve üzeri sağlıklı bireylerle birlikte; kalp ve diyabet hastaları, akciğerde kronik bronşiti olanlar, herhangi bir nedenle vücut direncini baskılayan ilaç kullananlar, organ nakli hastaları, kemik iliği nakli hastaları ya da lösemi, lenfoma veya kanser gibi nedenlerle kemoterapi alan kişilerde de aşılamanın önemi yüksektir. Grip aşısı da benzer hastalar gruplarında yapılırsa hastaneye yatış ve hayat kaybı en aza indirilmektedir. Her yıl ekim ayında grip aşısının yaptırılması önerilmektedir. 

 

65 yaş üzeri için zona aşısı yaptırılabilir 

 

Her döneme ve yaşa göre farklı aşılar bulunmaktadır. Tetanoz, difteri, boğmaca, çocuk felci, kızamık, meningokok, Hepatit B, su çiçeği, influenza (grip) ve pnömokok aşıları hastanın yaşı ve tıbbi özelliklerine göre güncel olması gereken, spesifik olarak seyahat ile ilişkili olmayan rutin aşılardır. Ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenza tip B, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur (zatürre) aşılarıdır. 

 

Sadece rutin aşılar değil, önerilen ancak aşılama takviminde bulunmayan aşılar da bulunmaktadır. Onlardan biri de Zona aşısıdır. Zona hastalığında çok ağrılı ve özellikle 65 yaş ve üzeri, vücut direnci baskılanmış hastalarda zona sonrası yaygın enfeksiyonla da ikincil bakteriyel enfeksiyonlar görülebilmektedir. Özellikle ağrı aylarca sürebilmektedir. Suçiçeği virüsünün dozu artırılarak hazırlanan zona aşısı, 65 yaş üzerindeki yetişkinlere önerilmektedir. Ülkemizde canlılığı zayıflatılmış yüksek doz virüs içeren zona aşısı mevcuttur, yakın dönemde virüs proteini ile hazırlanan inaktif aşının da kullanıma girmesi beklenmektedir. Bu yeni aşının vücut direnci baskınlanmış hastalarda daha güvenle kullanımının mümkün olduğu ve daha iyi bağışıklık yanıtı oluşturduğu bildirilmektedir. Çocukluk çağında suçiçeği geçirilmiş olsa bile, zona virüsü sinir uçlarında tekrar aktive olup yeniden ortaya çıkabilmektedir. Bu süreçteki hasarı ve ağrıyı en aza indirebilmek için zona aşısı yaptırılması önerilmektedir. 

 

 

Seyahate gitmeden önce aşılamaya önem verin! 

 

Seyahatler sırasında gidilen ülke ve bölgelerde çeşitli hastalık etkenleriyle karşı karşıya kalınmaktadır. Seyahate çıkmadan önce gidilecek bölgede görülen hastalıkların ve korunma yollarının öğrenilmesi ve bu önlemlerin seyahat öncesinde, seyahat sırasında ve gerekiyorsa sonrasında uygulanması çok önemlidir ve hayat kurtarıcı olabilmektedir. Sağlıklı su ve gıda tüketimi, hijyen koşulları, sivrisinek ve kene gibi böceklerden korunmak seyahatler sırasında da pek çok hastalığa yakalanma riskini önlemektedir. Bu hastalıkların bazılarından korunmanın en etkili yolu ise aşılardır.

 

Hastanın yaşı, gidilecek bölge, dahil olunacak etkinlikler ve maruz kalınacak risklere göre tifo, HepatitA,HepatitB,Japon ensefaliti,kuduz, meningokok ACWY, meningokok B, influenza (grip),tüberküloz, sarı humma, Dengue ateşi,kene kökenli ensefalit aşıları seçilerek önerilmektedir.

Bazı ülkelere girerken ülkeye veya uluslararası sağlık düzenlemelerine göre zorunlu olan aşılar sarı humma, meningokok ACWY ve çocuk felci aşılarıdır.  Kızamık gibi hastalıklarda küçük çocuklar yüksek riskli bir bölgeye gidiyorsa aşı için uygun olan en küçük yaşta aşılanması gerekebilmektedir. Canlı aşılar aynı gün veya 28 gün arayla uygulanmalıdır. Tifo, çocuk felci ve rotavirus gibi oral canlı aşılar herhangi bir zamanda uygulanabilir. Sarı humma aşısı ve kızamık aşısının yeterli bağışıklık yanıt oluşturması için bu iki aşı arasında bir ay olması önerilmektedir.

 

Karaciğer hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış hastalara, gidilecek bölgeden bağımsız olarak Hepatit A aşısı uygulanması önerilmektedir. Çocuk felci bazı ülkelerde varlığını sürdürmektedir. Bu bölgelere seyahat edenlerin aşıları güncellenmiş olmalıdır. Bazı ülkeler ülkeye giriş koşulu olarak çocuk felci aşısı ve uluslararası aşı sertifikası isteyebilmektedir.

 

Seyahat aşıları şöyle sıralanabilir: 

 

 Sarı humma: Afrika ve Güney Amerika’da sarı humma görülen bölgelere seyahat eden 9 aylık ve 9 aydan büyük kişilere önerilir. Çoğu kişide tek doz aşı uzun süreli bir bağışıklık oluşturur ve genellikle hatırlatma dozu uygulanması gerekli değildir. 

 

 Meningokok: Bakterileri salgınlara, beyin zarlarını etkileyen menenjit gibi ciddi infeksiyon, sakatlık ve ölümlere neden olabilir. Meningokok aşısı kışla, yurt gibi kalabalık ortamlarda bulunanlar, bazı bağışıklık yetmezliğine neden olan hastalık ve tedavi durumlarında uygulanmaktadır.  Meningokok taşıyıcılığı ve hastalığının daha sık görüldüğü Sahra altı Afrika’da menenjit kuşağı olarak adlandırılan ülkeler gibi bölgelere seyahatlerde bu aşının uygulanması önerilir. Bu bölgede Aralık-Haziran döneminde risk daha yüksektir. Hac ve umre ziyaretlerine gidenlerin meningokok aşısı yaptırması ve meningokok aşısı yapıldığını gösteren kayıt bulunması zorunludur. 

 

Tifo: Tifo tüm dünyada görülen bir hastalıktır. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Batı Afrika, Güney Asya, Orta ve Güney Amerika’da daha sık görülür. Hastalığın sık görüldüğü bölgelere seyahat edenlere, özellikle bu bölgelerde bir aydan fazla kalınacaksa tifo aşısı uygulanması önerilir. 

 

Hepatit A: Hastalığın sık görüldüğü ülke ve bölgelere gidenlere uygulanır. Seyahatten 4 hafta önce uygulanması tercih edilir. 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapılır. 

 

Kuduz: Riski yüksek olan bazı bölgelere seyahat edenler, veterinerler gibi bazı meslek mensupları ve gidilen bölgede aşı ve tıbbi bakıma ulaşamayabilecek olanlara ilgili hekim önerisiyle seyahatten önce önleyici olarak 4 doz kuduz aşısı yapılabilir. Kuduz şüpheli temas durumunda ek doz uygulanabilir. 

 

Kolera: Kolera hastalığı bazı Afrika ve Asya ülkeleri, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde görülebilmektedir. Bu bölgelere giden herkese bu aşının uygulanması önerilmez. Sağlıklı gıda ve su tüketimi ve hijyen kurallarına uyması ile hastalık riski çok düşük olacaktır. Kolera aşısı ağızdan 7-14 gün arayla iki kez uygulanmakta ve özellikle ilk 6 ayda yüksek düzeyde koruma sağlamaktadır. Herhangi bir ülkeye giriş için kolera aşısı zorunlu değildir. 

 

Hepatit B: Ülkemizde rutin çocukluk aşıları içindedir. Bağışık olmayan herkes için önerilen bir aşıdır. Hepatit B’nin daha sık görüldüğü ülkelere seyahat edilecekse, kan ve vücut sıvıları teması ve cinsel temas olasılığı bulunan durumlarda özellikle yapılması önerilir. 


İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI TÜRKİYE'DE YAPILACAK

ANKARA TABİP ODASI SEÇİMLERİNİ “ÇAĞDAŞ HEKİMLER” KAZANDI

MARMARİS ADAKÖY'DEKİ İSKELE PROJESİNİN ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI

IĞDIR'DA NAHÇIVANIN 100. YILI BİSİKLET TURUYLA KUTLANDI

MİT, CASUSLUK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN YURTTAŞLARI UYARDI

Bilim Merkezi’nde Yapay Zeka Teknolojileri anlatıldı

ASAT yağmur suyu drenaj alt yapısını güçlendiriyor

500 milyar dolarlık sektör İstanbul’da buluşuyor

Bakan Göktaş: “Aile Destek Merkezleri’nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 bin kişi yararlandı”

Kardeşlik Protokolü’nün 20. Yılı Nürnberg’de Kutlandı

Kepez’in sultanlarından ilk galibiyet

ALİ BAHAR: ERTELEME YERİNDE BİR KARAR OLDU

Sinan Ateş cinayeti iddianamesinin ayrıntıları ortaya çıktı

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'e tahliye yolu açıldı

Mansur Yavaş Mal Varlığını ve Borçlarını Belediyeye Astı

BEBEKLER VE BABALARI KIYASIYA YARIŞTI 

ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI: ATTIĞI TWEETİ HİÇ ÜSTÜME ALMAMIŞTIM

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası'nınteleferik kazası raporu Bir skandalı ortaya çıkardı

BURDUR AĞLASUN'DA HUSUMETLİSİNİ DARP EDEN MUHTAR TUTUKLANDI

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: YERLİKAYA DA DAHIL BAKAN YARDIMCILARININ KORUMA ARAÇ VE KORUMA POLİS SAYISI AZALTILDI

Özgür Özel'den Mansur Yavaş'a ziyaret

MECLİS’İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ: MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI

81 İLACI DAHA GERİ ÖDEME LİSTESİNDE

İLİÇ'TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

MADAM MARTHA KOYU İHALESİ BU KEZ MAHKEMEYE TAŞINDI

BEBEK PARKI’NDA ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI SÖYLEŞİSİ

Antalya Büyükşehir “Sakin Şehir” girişimi başlatıyor

Plajlarda sezon hazırlıkları

MANAVGATLI ÖZEL SPORCULAR İL ŞAMPİYONASINA DAMGA VURDU

SP GENEL BAŞKANI KARAMOLLAOĞLU, GÖREVİNDEN AYRILIYOR

Yükleniyor

Muhammed Al Nahyan Öldü!

İsrail Polisi Türk Vatandaşını Öldürdü

VASYL BODNAR: RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ETTİĞİ SANİYEDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Hamas lideri Haniye'den İsmailağa Cemaati'ne taziye ziyareti

HOLLANDA'NIN "KRAL GÜNÜ" ANKARA'DA KUTLANDI

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, GAZİANTEP'TE GAZİKENT İLKOKULU'NU ZİYARET ETTİ

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul'da: Ekrem mamoğlu'nu ziyaret etti

ÖZGÜR ÖZEL: BU BİR ZAFER DEĞİL, GÖREVDİR.

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı

Ünlü şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti

İstanbul’da festival mevsimi başladı

Models of Turkey Güzellik Yarışması Başvuruları Başladı…

Muratpaşa’da nikah yoğunluğu

Entübe edilen Kadir İnanır'dan iyi haber

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Kadınlar yaşadıklarını tiyatroyla anlattı

96. Oscar ödüllerine 'Oppenheimer' ile Gazze çağrısı damga vurdu

Konyaaltı’nda Kadın Oyunları Festivali başladı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDEN  WONDERLANDE DEFİLESİ

Kepez’in kızları şampiyonlarla oynayacak

BAŞPEHLİVANLAR GÜREŞLERE HAZIRLANIYOR

KUMLUCA’DA BAŞPEHLİVAN FATİH ATLI OLDU

MANAVGAT BELEDİYESİ SATRANÇ TURNUVASINA REKOR KATILIM

MANAVGAT BELEDİYESPOR GALİBİYET SERİSİNE DEVAM EDİYOR

Kepez’in hentbolcuları durdurulamıyor

HAKURK 'TA 2 PKK'LI, BARIŞ PINARI BÖLGESİNDE 1 PKK/YPG'Lİ TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu üst üste 3. kez Avrupa şampiyonu

23 NİSAN SATRANÇ TURNUVASI MANAVGAT’TA BAŞLADI

Kepezli Osman Yunanistan yolcusu

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI TÜRKİYE'DE YAPILACAK

MARMARİS ADAKÖY'DEKİ İSKELE PROJESİNİN ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI

IĞDIR'DA NAHÇIVANIN 100. YILI BİSİKLET TURUYLA KUTLANDI

MİT, CASUSLUK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN YURTTAŞLARI UYARDI

ASAT yağmur suyu drenaj alt yapısını güçlendiriyor

Bakan Göktaş: “Aile Destek Merkezleri’nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 bin kişi yararlandı”

İLİÇ'TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

İSTANBUL'DA "DALTONLAR" ÇETESİNE OPERASYON: 14 GÖZALTI

7 PKK/YPG’li terörist

Diyanet'ten Beş yıldızlı otelde müzikli toplantı

Mayıs ayı poliçelerinde azami artış oranı belli oldu

Alkan’dan Ankara’ya “Korsanla Mücadele” Çıkarması

kamu taşınmazı son sürat satışlar

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başladı

EN ÇOK OTOMOBİL HANGİ İLİMİZDE?

Zafer Partisi'nin İstanbul adayı Azmi Karamahmutoğlu

Konyaaltı'nda Büyük maraton sona erdi

CHP'nin belediye başkan adaylarını açıklayacağı tarih belli oldu

Trafikte bunu yapan yandı! İşte trafik cezaları

Togg'a büyük zam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
5.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16